Előfizetői tartalom

Fájdalmas meglepetés érte a magyar vállalatokat, tovább nőnek az energiaköltségeik

Major András
Májustól már nem kapják meg a megújuló energiaforrások elterjedését korábban finanszírozó hazai vállalatok azt a kompenzációt, amely eddig azért járt nekik, mert a piaci villamosenergia-árak emelkedése miatt az utóbbi hónapokban a zöldáram termelésének támogatását szolgáló rendszerek - KÁT és Prémium pénzeszközök - fenntartásának költségei negatívvá váltak. A kompenzáció visszatartásával összességében havi több tízmilliárd forintos összegtől esnek el a magas energiaáraktól szenvedő vállalatok, amelyek nehezen élik meg a visszatérítés eltörlését.

Míg korábban a nagyfogyasztók éveken át fizették a villanyszámlán a megújuló erőművek által termelt zöldáram piacinál magasabb átvételi árának költségeit, 2021 nyara óta fordult a helyzet, és miután a piaci referenciaár a garantált átvételi tarifa fölé emelkedett, a korábbi befizetők visszatérítésre váltak jogosulttá. A cégek az elmúlt időszakban így már jelentős...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái