Előfizetői tartalom

Ötödével szakadt ma az orosz gáz ukrán tranzitja, a németek is jócskán megérezték

Portfolio
|
MTI
A keddi 96 millióról szerdára 77 millió köbméterre, azaz 20%-kal szakadt az orosz gáz ukrajnai tranzitja a Naftogaz vezetője szerint annak hatására, hogy az ukránok ma vis major helyzetre hivatkozva leállították a szállítást a szohranyivkai mérőállomáson. Mivel az említett mérőállomás kapacitása 32,6 millió köbméter, de a teljes ukrán tranzit „csak” 19 millió köbméterrel esett ma, így ez arra utal, hogy részben át tudták terelni az ukránok a szohranyivkai mérőállomáson kiesett kapacitást a Szudzsa csomópontra. Ott ma 109 millió köbméternyi szállítást rendelt meg az orosz Gazprom a 244 milliós elméleti kapacitás mellett, így tehát itt elméletben tudna még több orosz tranzitgáz is folyni, ha a részben műszaki vitát tudnák rendezni az oroszok és ukránok. Mindezt a vitát szlovákok, sőt a németek is megérezték a csökkenő gázszállítások formájában, de mivel a tél végén járunk és vannak alternatív szállítási útvonalak, így ez a feszültség ma csak a reggeli órákban okozott áremelkedést a holland TTF gáztőzsdén, a napot azonban végül 5%-os eséssel zárta a júniusi határidős kontraktus ára.

A vita lényege és mai hatása A legújabb orosz-ukrán gázpiaci konfliktusról kedd este írtunk bővebben, amelynek lényege, hogy az ukrán hatóságok azt közölték: rajtuk kívül álló okok miatt Kijev kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. Eddig itt haladt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái