getty, beton, tégla, építőanyag, munkás, építőipar
Gazdaság

Építőipar: innen már csak lefelé?

Portfolio
Márciusban az ipari termelés volumene (szezonálisan igazítva) 5,7%-kal maradt el az előző havitól. A nagy mértékű visszaesés ellenére az ágazat első negyedéves teljesítménye kifejezetten szép - és főleg sokkal szebb annál, mint amit a jövő ígér.

A havi alapon számított 5,7%-os csökkenés egy 12,7%-os megugrás után érkezett, vagyis egyelőre nem beszélhetünk a dinamikusan növekvő trend megtöréséről. Az építőipar teljesítménye a 2019 végi (a koronavírus-válság előtti csúcsot jelentő) szint felett maradt, vagyis 2022 első negyedévében még jó konjunkturális környezet jellemezte a termelést.

epitoipar1

Az első negyedév volumenadatai alapján az ágazat pozitívan tudott hozzájárulni a GDP-növekedéshez, igaz, az építőipar kis súlya (hozzávetőleg 5%) miatt a húzóerő nem jelentős. A jövő héten megjelenő első negyedéves GDP-növekedési adat akár 8% feletti dinamikát is mutathat, ebből mintegy fél százalékpont lehet majd az építőipari kontribúció.

A jövő azonban sokk borúsabb, ugyanis az építőipart több sokk egyszerre sújtja. Kínálati (költség) oldalon a az energia durva áremelkedése, a munkaerő hiánya és drágulása, alapanyagellátási problémák sújtják a szektort, emiatt kétséges, hogy az emelkedő árszinteken milyen lesz a kereslet. Ahogy írtuk, az állam a teljes rendelésállományán (a KSH adataiból kiinduló számításaink szerint) átlagosan 40%-os (!!!) áremelést fogadott el - vélhetően azonban a magánszektor nem ilyen gáláns, ha áremelésről van szó.

A keresleti oldalon valószínűleg hamarosan az állam sem lesz ennyire bőkezű, hiszen a várakozások szerint a költségvetés kiigazítását a beruházási támogatások visszavágásával fogja kezdeni, ami jó pár nagy építkezést indítását fogja a bizonytalan jövőbe tolni. A magánszektor keresletét pedig a hitelköltségek emelkedése fékezheti majd, hiszen a kamatok látványos emelkedése sok szereplő hitelképességét rontja majd.

Mindenesetre a rendelési mutatók már most sem verik ki a plafont. A megkötött új szerződések volumene 30,2 százalékkal (ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,0%-kal) kisebb volt a 2021. márciusi bázisnál. ennek megfelelően az az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene már csak 6,4%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó állomány 8,0%-kal csökkent, az egyéb építményeké 17,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
himlo kiutes