Ursula von der Leyen Budapest targyalas1
Gazdaság

Kiszivárgott: a magyar ellenkezés miatt félretehetik akár az egész uniós olajembargós ügyet (2.)

Portfolio
Nagyon frusztráló látni, hogy miközben a hatodik uniós szankciós csomag mintegy 90%-áról megegyeztünk, mégsem tudunk haladni az elfogadással, mert az olajembargó ügyében Magyarország vétóval fenyeget, ezért felmerült az az ötlet, hogy ezt a kérdést kivesszük és egyelőre félretesszük a szankciós csomagból és úgy haladunk – jelezték a radikális tervet név nélkül uniós diplomaták a Politiconak. Frissítés! A Portfolio információi szerint ez a szétválasztás csak egy felmerült ötlet, nem egy hivatalos javaslat és az olajembargó ügyéről leghamarabb valószínűleg csak a jövő hétfői külügyminiszteri találkozón lesz újból érdemi vita, amely eseményt Joseph Borrell uniós külügyi főképviselő fontos állomásnak nevezett.

A brüsszeli lapnak az egyik forrás ezt a szétválasztási tervet annyiban máshogy mondta el: lehet, hogy az olajembargós tervnek csak a vezetékes szállításra vonatkozó részét vennék ki a csomagból, hiszen azt a magyar kormány is támogatná, hogy a tengeri szállítási orosz kőolajat és finomított termékeket betiltsák.

Egyelőre nem világos, hogy a ma reggeli rendes uniós nagyköveti ülésre milyen terv kerül az asztalra, illetve egyáltalán a szankciós csomagról tárgyalnak-e, vagy majd megint a hétvégén hívnak össze ülést , ami után hétfőn a külügyminiszteri tanácsülésen kerülne terítékre az ügy (múlt héten vasárnap volt nagyköveti ülés, ami után hétfőn Budapestre repült Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök egyeztetni).

Az viszont biztos, hogy ha a fenti úton, tehát a szankciós csomag legerőteljesebb részének félre rakásával haladna az EU, az nagyon rosszul nézne ki és egyértelműen mutatná, hogy milyen nehézkesen tud az EU előre lépni a szavak szintjén sokszor hangoztatott irányba, miszerint alá kell ásni az orosz vezetés bevételeit, hogy ne tudják sokáig folytatni a háborút.

Az elmúlt napokban összességében afelé mutattak a jelek, hogy nemcsak időbeli engedményt kapna a magyar és a szlovák kormány a vezetékes orosz olaj alóli embargóban (2024 végéig kinyújtanák számukra a határidőt), hanem a most véglegesítés alatt álló, az orosz fosszilis energiahordozókról való leválást segítő REPowerEU csomagból is számíthatna pénzekre a magyar energiarendszer átalakítására. Ezután jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, hogy még mindig várják a Bizottság azon ajánlatait, amelyek mellett el tudnák fogadni a szankciós csomagot, de ha ilyen nem jön, akkor inkább továbbra is ragaszkodik a magyar kormány ahhoz, hogy a vezetéken érkező orosz olajat vegyék ki a szankciós csomagból időkorlát nélkül.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) munkavacsora keretében tárgyal a Karmelita kolostorban 2022. május 9-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára (j3).

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
hotel welness