Előfizetői tartalom

Eldőlt az orosz gázt rubelért vita: mindkét fél győztesnek hirdetheti magát

Weinhardt Attila
Frissítette hétfőn az Európai Bizottság az iránymutatását, hogy mit tegyenek az európai gázvásárlók az orosz gázt rubelért című kéthónapos huzavonában és ez alapján eldőlt: mindkét fél győztesnek hirdetheti magát, és így a gázszállítások zavartalanul folytatódhatnak. Ez azt jelenti, hogy az európai kormányok és gázvásárlók nyugodtan hangoztathatják, hogy ők bizony továbbra is a szerződésekben rögzített euróban, illetve dollárban fizetnek Oroszország felé, az oroszok pedig nyugodtan hangoztathatják, hogy sikerült rákényszeríteniük a nyugatiakat arra, hogy rubelben fizessenek a Gazpromnak. A kettő állítás közötti látszólagos ellentmondást néhány apró technikai részlet oldja fel, de ezekről nem szívesen beszél egyik fél sem, mert felfednék, hogy a teljes igazságnak csak az egyik részét domborították ki a közvélemény felé.

A tagállami energetikai miniszteri stábok és az Európai Bizottság pénteken délután tartották tanácskozásukat, és utána már kezdett tisztulni a kép, aztán hétfőn írásban is frissítette az iránymutatását az Európai Bizottság a tagállamok felé, amelybe betekintést kapott a Reuters, a Politico és a Bloomberg is (utóbbi a cikk végén teljes egészében be is másolja a frissített...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái