szennyvíz
Gazdaság

Félelmetes pusztítást végzett a szennyvíz a Sajó folyóban

Portfolio
Először márciusban észlelték, hogy egy volt szlovákiai bányából vastartalmú szennyező anyag ömlik a Sajó folyóba, teljesen elpusztítva a helyi élővilágot. A magyar politikusok és a vízügyi szervek a szlovák fél haladéktalan együttműködését kérik az ügyben. A szennyezés a magyar szakaszra egyelőre nem terjedt át.

A vastartalmú szennyező anyag az egykori Siderit üzemből ömlik a Sajóba a folyó szlovákiai szakaszán.  A magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság már kérte a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül a kármentesítést haladéktalan megkezdését. A szennyezés egyelőre a magyar szakaszt nem érinti.

A 24.hu információi szerint még a vizsgálatot végző környezetvédelmi szakembereket is meglepte, hogy mekkora pusztítást végzett a szennyezés a folyó élővilágában. Korábban percenként 10 liter szennyvíz ömlött a Sajóba, ez most jelenleg 17 literre emelkedett. Ha sikerül is megszűrni a vizet, az élet akkor is csak hosszú idő múlva térhet vissza a folyóba, hiszen a kövek alatt is elpusztult minden. Az egyetlen lehetőség a folyó revitalizációjára, ha az előző 50 kilométeres szakaszon is kitisztítják a leülepedett rozsdát.

Keresztes Lóránd az LMP képviselője kedden a napirend előtti felszólalásában a Sajó folyót ért ökológiai katasztrófára hívta fel a figyelmet. A politikus elmondta, hogy a szlovák kormány tétlensége mellett a Sajó egy bizonyos szakaszán szennyező anyag ömlik a folyóba, egy néhány tíz kilométeres szakaszon teljesen elpusztítva a helyi élővilágot. Keresztes szerint nemcsak erkölcsi, de jogi értelemben is van tennivalója Magyarországnak, és mindannyiunk felelőssége, hogy a Kárpát-medence természeti kincseit megőrizzük, az ügyet pedig szuverenitási kérdésnek tartja.

Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára szerint az eset miatt már elrendelték a másodfokú készültséget, amely értelmében mintavétellel folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget. A Magyarországi szakaszon halpusztulást egyelőre nem tapasztaltak. Orbán kijelentette: kérik és el is várják Szlovákia együttműködését az ügyben.

Címlapkép forrása: Getty Images

parkolás
CBDC digitális jegybankpénz virtuális fizetőeszköz
elemző

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
parkolás