olajfinomito
Gazdaság

Kihagyná az olajembargóból Magyarországot az Európai Parlament alelnöke

Portfolio
Ahelyett, hogy az EU sok pénzt fizetne Magyarországnak az olajembargóban való részvételért, a 26 másik tagállamnak önállóan kellene fellépnie az orosz import leállításának ügyében - számol be a Magyar Hang Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Deutschlandfunknak adott interjújáról.

Barley úgy érvel, hogy a magyar kormány rengeteg pénzt követel az olajembargóban való részvételért, de ezt a pénzt úgyis a korrupció vinné el, ezért nem szabad kifizetni az Európai Uniónak. Az EP-alelnök nehezményezte, hogy bár Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Bulgária is különösen érintett az olajembargóban, az utóbbi három ország próbál közös megoldást keresni. A politikus szerint a magyar kormány a jelentős pénzügyi követeléseit (15-18 milliárd eurót) annak kompenzációjaként fogja fel, hogy a helyreállítási alapból a jogállamisági eljárás miatt egyelőre nem érkezik uniós támogatás.

Barley harciasnak tűnő kijelentése nem biztos, hogy a magyar érdekekkel ellentétes. A kormány ugyanis nem csak a jelentős pénzügyi kompenzációért cserébe támogatná az orosz olaj embargóját, hanem azért is, ha a vezetéken keresztül érkező olajra (ami az importunk domináns része) nem vonatkozna az importtilalom. Ehhez képest az embargóból való teljes kihagyás legalább ugyanilyen kedvező kimenet Magyarország számára, gyakorlatilag hasonló eredményre vezet. Ekkor ugyanis az olcsó Ural típusú olajhoz ugyanúgy hozzáfér az ország, és a Mol továbbra is óriási profitot zsebelhet be még az üzemanyagárstop mellett is. Vagyis az EU számára is pénzügyileg kedvezőbb eredmény lenne, hiszen nem kell fizetnie, Magyarország pedig továbbra is élvezheti a pénzügyi előnyeit annak az egyedülálló helyzetnek, hogy kizárólag ő veszi az orosz, így nagyon olcsóvá váló olajat.

Címlapkép: Getty Images

Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Karikó Katalin