Előfizetői tartalom

Napokon belül jöhet az áttörés az uniós olajembargóban – mondja a német alkancellár

Portfolio
Miután a hétfő délutáni órákban videókonferenciás egyeztetést tartott Orbán Viktor kormányfővel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, hogy előkészítse a május végi EU-csúcsot, késő este a német ZDF televíziónak azt mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter, hogy „napokon belül áttörést fogunk elérni” az uniós olajembargó ügyében. Közben a Bloombergnek névtelenül nyilatkozó források egyáltalán nem ilyen biztosak ebben, azaz szerintük lehet, hogy átcsúszik júniusra az esetleges megállapodás az orosz olaj embargójáról, mert a magyar álláspont nem puhult, hanem inkább keményedett. Az eddigi jelek arra utalnak, hogy importvám várható az orosz olajra azon országok, így Magyarország esetén, amelyek (átmenetileg) mentesülnének az embargó alól és közben direkt EU-pénzt kapnának az olajinfrastruktúra megfelelő átalakítására.

Rövid Twitter-posztban jelezte tegnap este Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős kommunikációs államtitkár, hogy lezajlott Orbán Viktor és Charles Michel között a jövő heti EU-csúcsot előkészítő vidókonferenciás egyeztetés. Ennek tartalmáról nem tudni semmit, csupán azt az üzentet – amit Varga Judit igazságügyi miniszter is hangsúlyozott tegnap Brüsszelben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés