Előfizetői tartalom

Ítéletet mondott a hitelminősítő a kormány különadóiról – Hozhat-e leminősítést a csomag?

Ugyan a kormány által bejelentett költségvetési kiigazítás felgyorsítja a hiány csökkenését, az újabb különadók növelik a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságát a befektetők szemében és tovább csökkentik a bankrendszer profitját, így negatívak lehetnek a magyar adósbesorolás szempontjából – állapította meg a Moody’s a múlt héten bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő hónapokban esedékes hitelminősítői felülvizsgálatokon könnyen elképzelhető a stabil kilátásunk rontása, vagy akár a magyar osztályzat csökkentése is. A Moody’s előtt jön még nyáron a Fitch és a Standard & Poor’s is vizsgálódni, piaci szempontból is érdemes lesz figyelni ezekre a döntésekre.

Hamarosan jönnek a hitelminősítők vizsgálódni Júliusban előbb a Fitch Ratings, majd augusztusban a Standard & Poor’s, szeptemberben pedig a Moody’s tervezi még felülvizsgálni a magyar adósbesorolást. Legalábbis az előezetes naptárakban ezek az időpontok szerepelnek a 2022-es vizsgálatokat illetően. A táblázatból látszik, hogy idén már mindhárom nagy hitelminősítő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés