kiskereskedelem különadó pótadó
Gazdaság

Ez aztán hajmeresztő: a vártnál is nagyobb sarcot kaphatnak a kormánytól a kiskerláncok

Csiki Gergely
Nem kizárt, hogy a költségvetési kiigazítás keretében megemelt kiskereskedelmi különadóból származó bevételek idén és jövőre is a vártnál sokkal jobban fogják hizlalni a központi költségvetést.

Szombat este váltak ismertté a különadó-emelések részletszabályai, és az érintett cégek sorra adják ki az ezzel kapcsolatos tájékoztatásukat, közleményeket.

A blokkk.com kereskedelmi szakportál is elvégezte a becslését arra vonatkozóan, hogy a kiskereskedelemben összesen mekkora különadó-fizetési kötelezettség keletkezik 2022-ben és 2023-ban. De előtte még néhány szó a kormányzati várakozásokról a kisker-különadót illetően:

  • 2021-ben 64,8 milliárd forint volt az előirányzott adóbevétel, és ehelyett lett 78,6 milliárd forint. Vagyis már tavaly több mint ötödével felülteljesítette a szektor a várt befizetéseket.
  • 2022-ben az eredeti előirányzat 76 milliárd forintról szólt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint idén viszont a kiskeradó-teljesítés valahol 90 milliárd forint körül is lehet és ezen felül vár 60 milliárd forintos bevételnövekedést a "pótadó" kivetése után a kormány. Vagyis az idei várakozása 150 milliárd forint körül lehet erre az adónemre.
  • 2023-ban a benyújtott költségvetési törvényjavaslatban 172,7 milliárd forintos előirányzat szerepel.

A szakportál a fentiekhez képest nagyobb várható befizetésekkel számol a 2022-es és 2023-as évekre. 2022-ben 16 ezer milliárdnál jóval nagyobb lesz a boltos költekezés értéke. A boltos felextrázott kiskeradó pedig nagyjából másfél százaléka lehet a nettó bevételeknek. Ez azt is jelenti, hogy el is viszi az adózás utáni eredményt, a profit egészét az átlagot tekintve. Ha pedig az élelmiszerár-stop veszteségét is hozzácsapnánk az eredmény megcsapolásához, akkor már a veszteségeket kellene latolgatni.

A portál becslései szerint az idén várható kiskereskedelmi különadó értéke 100 milliárd forint lett volna, és ehhez jöhet hozzá a szombaton kihirdetett rendeletben megjelent 80%-os pótadó összege, ami 80 milliárd forint. Vagyis 2022-ben összesen 180 milliárd forintot fizethet be ezen a jogcímen a szektor. Míg jövőre ez az összeg elérheti a 200 milliárd forintot.

Ebből a becslésből kiindulva

a kormány idén és jövőre is 30-30 milliárd forinttal többet tehet zsebre, mint a jelenlegi tervek a kiskereskedelmi különadó esetében.

Ez a számítás is alátámasztja legutóbbi cikkünk egyik fontos következtetését, miszerint a kormány ceruzája túlságosan is vastagon fogott, amikor az adómértékekről, adókulcsokról kellett döntenie a hiányzó összegek beszedése érdekében. Ez alapján pedig csak megismételni tudjuk: nem kizárt, hogy a kormány alulbecsülte az adóemelések bevételnövelő hatását. 

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
norvégia