csecsemő baba születés
Gazdaság

Ennyire terheli meg a családi kasszát a babavárás

Portfolio
Jóllehet a várandósellátás és a szülés a társadalombiztosítás által teljes mértékben finanszírozott rendszerben zajlik, a gyermekvállalás a magyar családok számára jelentős kiadásokkal jár. A gyermekvárás egészségügyi kiadásai Magyarországon átlagosan 126 ezer forinttal terhelik a családokat. Babafelszerelésre a családok átlagosan 180 ezer forintot költöttek - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet most megjelent Csecsemőkor Magyarországon című kiadványából, amely bemutatja mindazt, amit tudni lehet a magyarországi szülésekről és a 6 hónapos gyermekekről. Ezúton felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy a kutatás a 2018-2019-es állapotokat mutatja, a költségek azóta jelentősen emelkedhettek, illetve a hálapénz betiltásával a szülészorvosi költség hivatalosan megszűnt.

A kutatás szerint 2018–19-ben a gyermekvárás egészségügyi kiadásai Magyarországon átlagosan 126 ezer forinttal terhelték a családokat. A várandósgondozási kiadásokat a magán nőgyógyászati ellátás igénybevétele jelentősen megnöveli. Az adatok szerint a várandósok 60 százalékát legalább részben magánpraxisokban dolgozó nőgyógyászok gondozták.

Azokban a családokban, ahol kizárólag a társadalombiztosítás keretében nyújtott nőgyógyászati ellátást vették igénybe, a várandósgondozás időszaka átlagosan 50 ezer forintos egészségügyi kiadással járt. Költségeik közé tartozhatnak a terhességi kiegészítő vizsgálatok, a gyógyszerek, vitaminok finanszírozása. Azok az anyák, akik részben magánrendelés keretében látogatták a nőgyógyászt terhességük során, átlagosan 146 ezer forintos várandósság alatti egészségügyi kiadásról számoltak be.

A kizárólag nőgyógyászati magánrendelésre járók 194 ezer forintos átlagos várandósgondozási összköltségről jeleztek vissza.

Az anyák 97,6 százaléka állami fenntartású intézményben szült 2018-2019-ben Magyarországon. Magánkórházban, nem meglepő módon, inkább a kedvezőbb társadalmi háttérrel bíró nők szültek. Nagyobb valószínűséggel szültek itt azok az anyák, akik a szüléskor 35 évesnél idősebbek voltak, felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkeztek, házastársukkal éltek, budapestiek és háztartásuk szubjektív anyagi helyzete a két legmagasabb kategóriába esett.

A legdrágábbak a magánkórházban lezajlott szülések, azok átlagos költsége 534 ezer forint. Míg az otthonszülés átlagköltségeként 191 ezer forintot adtak meg az anyák. A nők döntő többsége állami kórházban szül, amely a hazai szülészeti ellátás teljes mértékű TB támogatottságát figyelembe véve relatíve magas, 98 ezer forintos átlagos kiadással jár - azok körében, akik valamennyi összeget fizettek szülésük kapcsán. Ez az összeg tehát nem csupán a fogadott orvosnak, szülésznőnek kifizetett hálapénz összegét, hanem a kórházi extra kiadásokat is lefedi. Az összeg nagyságrendje mégis erősen kötődik a fogadott szülészorvos Magyarországon elterjedt intézményéhez. A kutatás során a szülések 50,5 százaléka fogadott orvossal zajlott.

Azok az anyák, akiknek saját orvosa (is) jelen volt a szüléskor, átlagosan 117 ezer forintos szüléssel kapcsolatos kiadásról számoltak be. A nem saját szülészorvossal – ügyeletes orvossal – vezetett szülések esetén 54 ezer forintos az összköltség. A szülések lefolyását tekintve a császármetszések privát költségei valamivel nagyobbak (103 ill. 107 ezres kiadásátlagok). A császármetszések aránya az összes szülésen belül 42,9 százalék.

A szülések 56,7 százaléka apás szülés volt, a babák pedig 3270 grammal jöttek a világra.

A szülés után átlagosan 4 éjszakát töltöttek az anyák kórházban. A leggyakoribb a szülést követő 3 éjszakányi benntartózkodás.

Az első gyermek vállalásakor a szükséges babafelszerelések beszerzése átlagosan 256 ezer forintos költséget jelentett a családoknak. Azokban a családokban, ahol már volt nagyobb testvér, ezek az összegek 85-122 ezer forint körül alakultak.

A féléves gyerekek alvási szokásairól megtudták, hogy átlagosan 12,5 órát alszanak egy nap; 44,7 százalékuk soha nem alussza végig az éjszakát és 26,9 százalék alszik minden éjszaka a szüleivel egy ágyban. A féléves gyerekek 54 százalékát azonnal felveszik, ha sírnak. 48,6 százalékuknak mind a négy nagyszülője él, ráadásul 41,4 százalékuk naponta találkozik valamelyik nagyszülőjével. Továbbá 53,9 százalékukat félévesen még szoptatják, 63 százalékuk használ cumit. 11,5 százalékukat az apukájuk fürdeti.

Mindezek mellett nagyító alá vették a féléves gyerekek anyukáit is, akik 4 százaléka egyedülálló, 9,6 százalékuk erősen szorong, 35 százalékuk küzdött szoptatási nehézségekkel, 24 százalékuk pedig dohányzott. A társas kapcsolataikat tekintve 3-4 közeli barátjuk van, és több mint 60 százalékuk naponta beszél az anyjával, 29,5% beszél naponta az apjával. Az anyukák 3,6 százaléka dolgozott hat hónappal a szülést követően.

A Csecsemőkor Magyarországon - Jelentés a Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat 2. hullámáról címmel megjelenő kötet a 2018-19-ben született, jelenleg féléves gyermekek szüleinek válaszai alapján a magyarországi csecsemőkor főbb jellemzőiről ad átfogó képet. Az anyák beszámoltak arról, hogy milyen összegeket fizettek ki várandósságukhoz kapcsolódóan, a terhességtől a kisbaba fogadásáig. A kutatáshoz összesen 8287 anya csatlakozott. A minta reprezentatív, vagyis összességében meglehetősen pontosan képezi le a 2018-ban Magyarországon szülő nők és gyermekeik alapvető adatait.

Címlapkép forrása: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia