Előfizetői tartalom

Ennyire terheli meg a családi kasszát a babavárás

Portfolio
Jóllehet a várandósellátás és a szülés a társadalombiztosítás által teljes mértékben finanszírozott rendszerben zajlik, a gyermekvállalás a magyar családok számára jelentős kiadásokkal jár. A gyermekvárás egészségügyi kiadásai Magyarországon átlagosan 126 ezer forinttal terhelik a családokat. Babafelszerelésre a családok átlagosan 180 ezer forintot költöttek - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet most megjelent Csecsemőkor Magyarországon című kiadványából, amely bemutatja mindazt, amit tudni lehet a magyarországi szülésekről és a 6 hónapos gyermekekről. Ezúton felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy a kutatás a 2018-2019-es állapotokat mutatja, a költségek azóta jelentősen emelkedhettek, illetve a hálapénz betiltásával a szülészorvosi költség hivatalosan megszűnt.

A kutatás szerint 2018–19-ben a gyermekvárás egészségügyi kiadásai Magyarországon átlagosan 126 ezer forinttal terhelték a családokat. A várandósgondozási kiadásokat a magán nőgyógyászati ellátás igénybevétele jelentősen megnöveli. Az adatok szerint a várandósok 60 százalékát legalább részben magánpraxisokban dolgozó nőgyógyászok gondozták. Azokban a családokban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái