Előfizetői tartalom

Ennyire terheli meg a családi kasszát a babavárás

Portfolio
Jóllehet a várandósellátás és a szülés a társadalombiztosítás által teljes mértékben finanszírozott rendszerben zajlik, a gyermekvállalás a magyar családok számára jelentős kiadásokkal jár. A gyermekvárás egészségügyi kiadásai Magyarországon átlagosan 126 ezer forinttal terhelik a családokat. Babafelszerelésre a családok átlagosan 180 ezer forintot költöttek - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet most megjelent Csecsemőkor Magyarországon című kiadványából, amely bemutatja mindazt, amit tudni lehet a magyarországi szülésekről és a 6 hónapos gyermekekről. Ezúton felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy a kutatás a 2018-2019-es állapotokat mutatja, a költségek azóta jelentősen emelkedhettek, illetve a hálapénz betiltásával a szülészorvosi költség hivatalosan megszűnt.

A kutatás szerint 2018–19-ben a gyermekvárás egészségügyi kiadásai Magyarországon átlagosan 126 ezer forinttal terhelték a családokat. A várandósgondozási kiadásokat a magán nőgyógyászati ellátás igénybevétele jelentősen megnöveli. Az adatok szerint a várandósok 60 százalékát legalább részben magánpraxisokban dolgozó nőgyógyászok gondozták. Azokban a családokban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés