orbán viktor parlament
Gazdaság

Itt a bejelentés Orbán Viktortól: meghosszabbította a kormány az árstopokat

Portfolio
Csütörtökön ülésezik a kormány és már előzetesen nagy volt a várakozás az árszabályozó és hatósági intézkedések fenntartásával kapcsolatban. A hivatalos bejelentés végül egy Facebook-posztban érkezett a miniszterelnök oldaláról. Cikkünkben értékeljük is a kormány legújabb döntését.

A kormánydöntés

Az ismert volt már korábban, hogy csütörtökön ülésezett a kormány és nagy várakozás előzte meg az árszabályozó intézkedésekkel kapcsolatos döntéseket már ezekben a napokban.

Ezek fényében nem teljesen váratlan a kormány döntése, amelyek a következők:

  • az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig (ez eredetileg július 1-ig szólt)
  • a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig (a kamatstop június 30-ig szólt),
  • a benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítjuk (ez is eredetileg július 1-ig szólt).

A jelek szerint tehát a kormány a benzinárstop és az élelmiszerárstop árszabályozó intézkedéseket további három hónapig tartja fent, a kamatstop és a hitelmoratórium hatályát pedig fél évvel hosszabbította meg.

A kormánydöntésről szóló rendeletek várhatóan a következő napok valamelyik esi Magyar Közlönyében jelennek meg, így nemsokára kiderülhet, hogy változatlan formában maradnak-e velünk ezek az intézkedések, vagy a kormány kiigazítja azokat. Az elmúlt hetekben ugyanis érkeztek javaslatok a fenntartásukkal kapcsolatban.

Péntek reggel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfót tart, ahonnan további részleteket is megtudhatunk. A Portfolio élőben tudósítja az eseményt.

A kormány mai döntése értelmében érdemes felidézni, hogy melyik szabályozó intézkedés mióta van már most érvényben. Az üzemanyagok 480 forintos hatósági ár például a mostani döntés nyomán közel egy éven át maradhat fent.

A különböző hatósági, árszabályozó kormánydöntések paraméterei
Intézkedés Kezdete Vége*
Élelmiszerár-stop 2022. február 1. 2022. október 1.
Benzinárstop 2021. november 15. 2022. október 1.
Kamatstop 2022. január 1. 2022. december 31.
Hitelmoratórium** 2020. március 19. 2022. december 31.
* a jelenlegi információink szerint, 2022. június 16-i állapot    
** változtak időközben a feltételei 2021. november 1-től    
Forrás: Portfolio-gyűjtés    

Mit jelent mindez?

A kormány legutóbb április végén hozott döntést az árstop-intézkedésekről és azóta nem csillapodott az árnyomás az élelmiszereken, valamint az üzemanyagokon, sőt. Közben pedig az inflációs kilátások is inkább romlottak az elmúlt hetekben, hazánkból és külföldről is inkább arról érkeznek hírek, hogy az inflációra leselkedő kockázatok felfelé mutatnak. Emellett a tartósan gyenge forint sem kedvező fejlemény a fogyasztói árak szempontjából. Ennek fényében nem meglepő az árstop-intézkedések fenntartása és érvényességi időtartamuk meghosszabbítása, ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy azok hosszabb távon való fennmaradása egyre erősebb torzítást, néhány gazdasági szereplőnek veszteséget, valamint ellátási kockázatot jelent.

A benzinárstop egy olyan intézkedés, amely tartósan visszafogja az inflációt. A másik oldalról nézve viszont nagykereskedőket szorított ki a piacról, így a Mol szinte egyedül maradt, ami ellátási kihívásokat okozhat a következő időszakban is, hiszen szűkült a kínálat. Az élelmiszerár-stop azonban nem ilyen effektív.

A kiskereskedelmi láncok többezer termékbe építhetik be az árstopos termékeken elszenvedett veszteséget, amelyet az elmúlt hónapokban is rendre megtettek. Vagyis amíg a hatósági áras termékek ára nem változott, addig a körön kívül eső termékek árába ezeket is beépítették (a kiskereskedelmi különadó jelentős emelése pedig tovább fokozza az áremelési nyomást a szektorban).

A kamatstop meghosszabbítása az egyre magasabbá váló és várhatóan tartósan magas kamatokkal függ össze, ami újabb terhet ró a bankszektorra, egyben azt üzeni: aki előrelátóan, fix kamaton vett fel hitelt (drágábban), az megint csak rosszabbul jár, mint aki változó kamaton, olcsóbban, hiszen a kormány meggátolja a törlesztők emelkedését. A kamatstop 330 ezer jelzáloghiteles háztartást védett az első félévben. Kivezetésével átlagosan ötödével ugrottak volna meg a törlesztőrészletek, sőt, e tekintetben a kilátások az egyre emelkedő kamatpálya miatt inkább romlanak. Bonyolítja a helyzetet, hogy időközben a fix kamatozású hiteleket is fenyegeti a kamatkockázat: 133 ezer ilyen adósnak is kamatperiódust vált a hitele valamikor 2021 és 2023 közepe között. Ezzel eldőlt tehát, hogy nem fogadja meg a kormány a Magyar Bankszövetség két alternatív javaslatát, amelyet Jelasity Radován elnök ismertetett a Portfolio-nak adott keddi interjújában. Bár nem ismerjük a részleteket a kormány mai döntésével kapcsolatban, nagyon úgy tűnik, egyszerű hosszabbításról van szó, vagyis a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát és törlesztőrészletét a második félévben is a 2021. október 27-ei BUBOR-hoz kell igazítaniuk a bankoknak. A kamatkörnyezet emelkedésének jó részét (jelenleg mintegy 80-90%-át) tehát a bankoknak kell megfizetniük, ami a második félévben már mintegy 50 milliárd forintjába kerülhet a bankszektornak az első félévi 30-40 milliárd után, a jegybanki kamatemelések miatt pedig még tovább nőhet a szektor terhe. Idén tehát akár 100 milliárd forintjába is kerülhet a bankoknak a kamatstop.

Ami a hitelmoratórium meghosszabbítását illeti, ennek banki terhe jóval kisebb a kamatstopénál. Jelenleg a lakossági hitelek mintegy 5%-a és a vállalati hitelek mintegy 2%-a tartozik a hatálya alá, számukra a meghosszabbítás azt jelenti, hogy 2020. március 19-e óta immár csaknem három éven keresztül nem szükséges a hitelt törleszteniük, és fel sem mondhatja a bank a hitelszerződésüket. A magyar hitelmoratórium már eleve a leghosszabb és a legnagyvonalúbb volt Európában, a friss intézkedés azonban azt mutatja, hogy a fizetőképességi kockázatokat meglehetősen nagynak látja a kormány a második félévre, emögött pedig elsősorban az infláció, vállalkozások esetében pedig a drasztikus rezsinövekedés állhat. A hitelmoratórium egyébként szintén június 30-ig élt volna.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia