olajkút
Gazdaság

Fontos bejelentésre készülhet Joe Biden, beszakadt az olajár

Portfolio
Az olajár szerdán nagyot esett, miután napvilágot látott Joe Biden üzemanyagköltségek csökkentését célzó tervének részletei. Emellett a közelmúltbeli jegybanki kamatemelések után a lehetséges gazdasági recesszióval kapcsolatos aggodalmak is nyomás alá helyezték az árakat.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 5,62 dollárral, azaz közel 5 százalékkal csökkent hordónként, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) határidős jegyzése 5,91 dollárral, azaz 5,4 százalékkal 103,8 dollárra esett a mai kereskedésben.

brent0622

Az olajárak gyakran együtt mozognak a részvényekkel, amelyeket szintén megütöttek a befektetők, miután előtérbe kerültek a recessziós félelmek az elmúlt időszakban látott kamatemelések után, amelyek célja a szárnyaló infláció lehűtése.

A mai esés emellett annak is betudható, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdán várhatóan fel fogja kérni a Kongresszust, hogy fontolja meg a benzinre kivetett gallononkénti 18,4 centes szövetségi adó három hónapos felfüggesztését, és felszólítja az államokat, hogy függesszék fel üzemanyagadóikat - mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő a Reuters beszámolója szerint.

Mindkét nagy párt törvényhozói ellenállásukat fejezték ki a szövetségi adó felfüggesztésével kapcsolatban.

Carsten Fritsch, a Commerzbank árupiaci elemzője szerint, ha az adócsökkentés sikeres lesz, az valószínűleg "a benzin iránti kereslet ösztönzésével támogatná az árakat". Stephen Brennock, a PVM elemzője szerint az alacsonyabb fogyasztói árak ugyan poziív keresleti jelnek tekinthetők, de az adócsökkentés egyben a Biden-kormányzat további intézkedéseire vonatkozó várakozásokat is kiválthat az elszálló energiaárak lehűtése érdekében.

A Fehér Ház a héten találkozóra hívta hét olajvállalat vezérigazgatóját, hogy megvitassák a termelési kapacitás növelésének és a gallononkénti 5 dollár körüli üzemanyagárak csökkentésének módjait, miközben ezek a vállalatok rekordnyereséget termelnek.

Michael Wirth, a Chevron vezérigazgatója elmondta, hogy az olajipar bírálata nem módja az üzemanyagárak csökkentésének, és a kormánynak változtatnia kell a hozzáállásán.

A globális olajkínálat várhatóan továbbra is elmarad a kereslet növekedésétől, amint azt a héten a kereskedelmi óriás Vitol és az Exxon Mobil is jelezte.

Eközben az amerikai olajfinomító kapacitás 2021-ben már a második egymást követő évben csökkent - derült ki a kormányzati adatokból.

Címlapkép: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Izrael Tel-Aviv