foldgaz lng gorogorszag, újrafelhasználható
Gazdaság

Végleges a nagy brüsszeli gázalku, ami Magyarországra is fontos kötelezettségeket ró

Portfolio
Nagy többséggel megszavazta ma az Európai Parlament plenáris ülése azt a rendelet tervezetet, amely idén október 1-ig kötelezően legalább 80%-os, később még magasabb feltöltési arányt ír elő az európai stratégiai gáztárolókra az orosz fenyegetettség visszaszorítása érdekében. Emellett a tárolóval nem rendelkező országok számára is kötelező betároltatást ír elő más tagállamokkal együttműködve.

Az, hogy ma az EP-képviselők 490 szavazattal, 47 ellenében és 55 tartózkodás mellett elfogadták a rendelettervezetet, várható volt, hiszen az EP tárgyalódelegációja már május 19-én előzetes politikai megállapodást kötött a francia soros elnökséggel, amely a tagállamok nevében tárgyalt a Tanácsban.

Az akkori megállapodás lényegét részletesen megírtuk ebben a cikkben, most tehát „csak” annyi történt, hogy az EP oldaláról szentesítették a rendeletet. Ezután még egy formális jóváhagyásra visszakerül a szöveg a tagállamokat tömörítő Tanács asztalára, azután pedig gyorsan megjelenik majd az EU hivatalos lapjában is, így kötelezővé válik minden tagállamban.

Amint múltkori cikkünkben rámutattunk: részben teljesült a magyar kormány elvárása, hogy ne nehezedjen ránk túl nagy (költségvetési) teher a relatív nagy gáztárolói kapacitásaink feltöltése miatt, így az előző 5 évi átlagos gázfogyasztás 35%-áig kell feltöltenünk a saját stratégiai tárolóinkat (a magyar megcélzott 25%-os aránynál tehát magasabbra), de nem kell a saját teljes tárolói kapacitásunk 80%-áig feltölteni most. Az ugyanis brutális, a mostani magas gázárak mellett sokmilliárd eurós költségvetési terhet jelentett volna.

A fogyasztásarányos betárolási szabályrendszer tehát ezen a terhen enyhít, és éppen ma adott ki a magyar Energiahivatal egy gázpiaci összefoglalót, amiben meg is említi, hogy a biztonsági/stratégiai gázkészlet mostani 938 millió köbméteres szintjét majd októberig 1,2 milliárd köbméterre meg kell (vissza kell) emelni, illetve emellett az egyetemes szolgáltató MVM Next-nek is október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia. A kettő együtt (3,07 milliárd köbméter) már a teljes, 6,33 milliárd köbméteres magyar gáztárolói kapacitásnak a 48%-át jelenti, de ha az elmúlt 5 év tényleges éves gázfogyasztásának átlagához viszonyítunk (9 milliárd köbméter körül), akkor ez a 3,07 milliárd köbméter már kiadja a jogszabályban rögzített 35%-os arányt.

Amint jeleztük: a tárolóval nem rendelkező országoknak is kötelező a saját éves fogyasztásuk legalább 15%-át valamely más tagállamban betároltatni és megállapodni ennek a pénzügyi kereteiről. Egyelőre uniós tagállamok közül nem ismert, hogy valamelyik betárolási lehetőséget kért volna a relatív magas magyar gáztárolói kapacitásokból, de közben a nem uniós tag Szerbiával már megállapodott a magyar kormány abban, hogy júliustól októberig fokozatosan 500 millió köbméternyi gázt nálunk tároltatnak be a szerbek, aztán a téli fűtési szezonban ezt fokozatosan felhasználják. Ez a szerbiai betárolás tehát majd július 1-től a szokásosnál valószínűleg intenzívebben fogja felfelé tolni a magyar tárolói töltöttségi aránymutatót, ami most 38%-on áll.

Lényeges továbbá a most véglegessé váló gáztárolói rendeletből az, hogy ezek is kritikus infrastruktúrává minősülnek és mint ilyenek, át kell esniük egy új tulajdonosi és egyéb minősítési rendszeren. Ennek az a célja, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan, mint ami Németországban például megtörtént, hogy a Gazprom a túl magas tavalyi gázárakra hivatkozva (valójában a háborúra és a gázválság kialakítására készülve) tudatosan alultöltötte az ottani tárolóit, amely idén tavaszra csaknem ellátásbiztonsági krízisig vezetett bizonyos német fogyasztói körökben (Gazprom Germania), és ezért a német államnak kellett átvennie az operatív irányítást. Azóta pedig fokozatosan halad az ügy az állami tulajdonosi átvétel felé (állami feltőkésítéssel), majd a helyzet rendezése felé, hogy aztán azok a tároló tulajdonosok is át tudjanak menni az újonnan kialakított minősítési rendszeren, akárcsak az összes uniós stratégiai tároló.

Címlapkép forrása: Európai Unió, az Európai Tanács médiatára az Athén melletti LNG-tároló feltöltéséről.

europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
gabona
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Izrael Tel-Aviv