Előfizetői tartalom

Itt a nyár, tombol a hőség, nagyon veszélyes is lehet a sok napfény

Az elmúlt évtizedekben világszerte drasztikusan megnőtt a bőrrákosok száma, viszont az utóbbi években úgy látszik, hogy több országban, köztük hazánkban is megállt az esetszámok emelkedése. A bőrdaganatok kialakulásában döntő szerepet játszik az UV-sugárzás, ami ráadásul az évtizedek során halmozódik és összeadódik, roncsolva a bőrsejtek DNS-ét. A napfény hasznos is, szükséges a D-vitamin-termeléshez, de ehhez nyáron bőven elég napi fél óra is a napon. Most több ENSZ-szervezet közösen fejlesztett egy mobilapplikációt, hogy helyi információkat szolgáltasson az ultraibolya-sugárzás aktuális szintjéről, és arról, szükséges-e napvédőt használni.

Veszélyes betegség Becslések szerint 2020-ban több mint 1,5 millió bőrrákos esetet diagnosztizáltak világszerte, és több mint 120 ezer ember vesztette életét kóros bőrelváltozások miatt. Európában 3,5 milliónál is több bőrrákos beteget tartanak számon. A bőrrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség, és évről-évre egyre több embernél diagnosztizálják, előfordulása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés