Haiman Éva

Cikkeinek a száma: 32
Kemenesi Gábor: A madárinfluenza feszegeti a határait, most kell megállítani

Kemenesi Gábor: A madárinfluenza feszegeti a határait, most kell megállítani

A H5N1 madárinfluenza az elmúlt évtizedekben sosem jutott ilyen messzire eredeti madár gazdáitól, mint az elmúlt hetekben, amikor az USA-ban szarvasmarhákat fertőzött meg. Ez ma még ugyan elsősorban állategészségügyi probléma, és egyelőre nagyon kicsi az esély egy emberi világjárványra, az biztos, hogy a vírus feszegeti a határait, ami átfogó megelőzési intézkedéseket sürget. Erről Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Laboratorium vezetője beszélt a Portfolio-nak adott interjúban.

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

„Hiába áll az orvos kifent szikével, ha nincs személyzet” – Közel 40 ezren várnak valamilyen műtétre az országban

„Hiába áll az orvos kifent szikével, ha nincs személyzet” – Közel 40 ezren várnak valamilyen műtétre az országban

Majdnem 27 ezer ember vár legalább 60 napja valamilyen műtétre jelenleg az országban a kötelezően vezetendő nagy várólisták összesítése szerint. Ha ehhez hozzávesszük a kapacitáshiány miatt vezetett listákon várakozó több mint 13 ezer beteget, akkor már 40 ezerre rúg azoknak a száma, akiknél a kezelőorvosuk minimum 60 napja indokoltnak tartott valamilyen operációt. A várólistákat a Covid óta nem sikerül érdemben visszanyesni, aminek fő okát Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség főtitkára, valamint Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára is döntően az alulfinanszírozottságban és a szakemberhiányban látja.

Szitokszó a „kórházbezárás”, miközben recseg-ropog az egészségügyi rendszer

Szitokszó a „kórházbezárás”, miközben recseg-ropog az egészségügyi rendszer

Az alulfinanszírozottság, a széttagoltság, a relatív orvos- és a valós szakdolgozóhiány az elsődleges okai a magyar egészségügy legfőbb problémáinak, így például a nagymértékű eladósodásnak vagy egyes kórházi osztályok, részlegek kényszerű szüneteltetésének. Ez derül ki azokból a véleményekből, amiket a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, illetve a Magyar Orvosi Kamara főtitkára mondott a Portfolio megkeresésére a közelmúlt történései kapcsán. Ficzere Andrea és Svéd Tamás is jelezte: az érdekképviseletek nemcsak a finanszírozás megújítását, de a kórházi rendszer átalakítását is halaszthatatlannak ítélik.

A világ egyik leghalálosabb betegsége szedi áldozatait Magyarországon

A világ egyik leghalálosabb betegsége szedi áldozatait Magyarországon

A krónikus vesebetegség az egyik legdrágább betegségnek számít az egészségügyi rendszerek számára. Bár könnyű kiszűrni, lehet gyógyítani, mégis a legtöbb esetben rejtve marad. Magyarországon 1,5 millióra teszik az érintettek számát, de tízből kilencen nem is sejtik, hogy vesebetegek, és az orvosok sem gondolnak erre, így kezelést sem kapnak. A fő problémát nem önmagában a betegség okozza, hanem az, hogy krónikus formája növelheti a magas vérnyomás, a szívbetegség vagy a stroke és így a halálozás kockázatát. Ez az oka annak, hogy előrejelzések szerint 2040-re az idült vesebetegség lesz az ötödik fő halálozási ok a világban, és hogy hazánkban már most a magas halálozási arány egyik fő okaként tartják számon a szakemberek.

Futótűzként terjednek a nemi betegségek, Magyarország sem kivétel

Futótűzként terjednek a nemi betegségek, Magyarország sem kivétel

A szexuális úton terjedő fertőzések számának aggasztó növekedésére és jelentős közegészségügyi problémára hívta fel a figyelmet a közelmúltban az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). Angliában 1948 óta nem volt annyi szifiliszes, mint 2022-ben, az USA-ban egyenesen „szifiliszjárványról” beszélnek, és azonnali közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek. „Magyarországon is egyértelműen romló a tendencia” – mondta a Portfóliónak Tóth Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa, az Országos STD Centrum vezetője.

Hatalmas sebességgel terjed a használata azoknak az apró anyagoknak, amelyek károsítják a szervezetünket

Hatalmas sebességgel terjed a használata azoknak az apró anyagoknak, amelyek károsítják a szervezetünket

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a mikro- és nanoműanyagok minden szervünkre károsak lehetnek – állapította meg a The Lancet tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány. Ez azért különösen aggasztó, mert ezeknek az anyagoknak az ipari alkalmazása olyan sebességgel terjed, hogy használatukat gyakorlatilag lehetetlen visszaszorítani. A HARMLESS uniós projekt most az emberi egészségre gyakorolt potenciális kockázatukat kutatja, illetve megoldásokat keres azok ellensúlyozására.

Megszólalt a virológus: újabb világjárvány fenyeget

Megszólalt a virológus: újabb világjárvány fenyeget

A koronavírus legújabb változatai is okoznak ugyan járványokat, a legutóbbi még tart Magyarországon, de Rusvai Miklós virológus szerint rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy egy világjárványt okozó variánsa alakul ki. A vírusszakértő azt mondja, sokkal nagyobb az esély arra, hogy a madárinfluenza átterjed az emberre.

Már most nagyon kevés az ápoló, és a helyzet még rosszabb lesz

Már most nagyon kevés az ápoló, és a helyzet még rosszabb lesz

Már csak néhány nap, és még tovább súlyosbodik a munkaerőprobléma az egészségügyben, mert 2024 januárjától megszűnik a bérfoglalkoztatás lehetősége, az egészségügyi intézmények kizárólag főállású dolgozókkal működhetnek. Becslések szerint eddig a szakápolói, műtős állások 10-15 százalékát bérnővérekkel töltötték be, döntően a fővárosban. Az intézkedést így a betegek, hozzátartozók a bőrükön érzik majd meg, az egészségügyiek pedig, akik eddig bérnővérként, bérműtősként egészítették ki a fizetésüket, a pénztárcájukon. Az egészségügyi szakdolgozóhiány évről évre súlyosabb, és bár egész Európában komoly gond, Magyarországon az átlagnál is rosszabb a helyzet.

Egyre több a Covidos Magyarországon, Jakab Ferenc szerint ebből nagy baj lehet

Egyre több a Covidos Magyarországon, Jakab Ferenc szerint ebből nagy baj lehet

Nagyon nagy probléma, hogy miközben hétről hétre jelentős mértékben emelkedik a felsőlégúti megbetegedésekben és különösen a Covid-19-ben szenvedők száma, az emberek nem védekeznek ezekkel a fertőzésekkel szemben – nyilatkozta a Portfoliónak Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója. A professzor hangsúlyozta: minél több a beteg, annál nagyobb lehet az esély rá, hogy a jelenlegi, enyhe tüneteket okozó omikron helyét ismét egy, a korábbi vírusvariánsokhoz hasonlóan súlyosabb megbetegedéseket okozó változat veheti át. Ha az ugyanolyan sebességgel terjed, mint most az omikron, akkor bajban leszünk.

A Covidnál is nagyobb egészségügyi veszélyre figyelmeztetnek

A Covidnál is nagyobb egészségügyi veszélyre figyelmeztetnek

A világban átlagosan 2-3 percenként, Magyarországon negyedóránként meghal egy ember szepszisben. A véráramfertőzésnek vagy vérmérgezésnek is nevezett súlyos állapot megközelítőleg 40 millió áldozatot követelt világszerte az elmúlt négy évben, amikor a COVID-19 hétmillió ember halálát okozta. A különbség majdnem hatszoros, vagyis a szepszis sokkal nagyobb veszély – hívja fel a figyelmet az Európai Szepszis Szövetség elnöke. Az európai szepszisjelentés szerint ugyanakkor a COVID-19 számlájára írt halálesetek többsége is szepszis következménye. Bárhonnan nézzük, miután az antibiotikumrezisztencia miatt már alig van hatékony kezelés, létkérdés új terápiák kifejlesztése, amin egy EU-projekt keretében is gőzerővel dolgoznak.

A klímaválság a születésszámot is visszaveti

A klímaválság a születésszámot is visszaveti

Az éghajlatváltozással járó felmelegedés negatív hatással lehet a születések számára a 21. században Európában – állapítja meg egy magyar tanulmány, amely szerint hónapokkal az extrém meleg – főleg, a párás meleg – napok után csökken a születési ráta. A kutatás nemcsak azért fontos, mert Európa kétszer gyorsabban melegszik, mint a világ többi része, hanem mert az öreg kontinens már az átlagéletkort tekintve is a legöregebb földrésznek számít, mivel Európában rendkívüli módon visszaesett a gyermekvállalási hajlandóság.

Tízezrek sorsa múlik ezen: vége az

Tízezrek sorsa múlik ezen: vége az "elfekvőknek", de mi lesz helyettük?

Aki nem szorul kórházi ellátásra, ne feküdjön kórházban, ne az egészségügyi ellátórendszert terhelje – tulajdonképpen lecsupaszítva ez a lényege annak törvénymódosításnak, amiről a parlament most tárgyal, és amit nyilván el is fogad majd. A képviselőkön keresztül a kormány a szociális törvény módosításával akarja elérni, hogy azt a több tízezer embert, akik jelenleg a kórházak elfekvőként elhíresült osztályain fekszenek, a jövőben szakápolási központokba helyezzék át. Bár ez az intézményi forma egyelőre nem is létezik, a törvénymódosítás várhatóan januárban hatályba lép.

Széllel szemben: megállíthatatlan az elöregedés Magyarországon, akár milliókkal is zuhanhat a népesség

Széllel szemben: megállíthatatlan az elöregedés Magyarországon, akár milliókkal is zuhanhat a népesség

Ma már a családtámogatások sem igazán számítanak a fejlett országokban a gyermekvállalásnál. Még Magyarországon sem, ahol emiatt várhatóan folytatódik a népesség számának csökkenése és elöregedése, ez utóbbira pedig nagyon komolyan fel kell készülni - derül ki a Demográfia című folyóiratban megjelent friss tanulmányból.

Csak azok kerülhetik el a koronavírust, akik burokban élnek

Csak azok kerülhetik el a koronavírust, akik burokban élnek

Annyira fertőzők a most terjedő koronavírus-változatok, hogy szinte lehetetlen elkerülni most a fertőzést, állítják a szakemberek. Ha ez nem lenne elég, egy tanulmány kiderítette, hogy a koronavíruson átesettek majdnem egynegyedénél a tünetek 12 hétnél is tovább tartanak. A kutatás azt is felfedte, kiknél alakulhat ki az akár hónapokig tartó hosszú Covid ("long Covid").

Gyorsan terjed a kór, már gyerekek is elkapták a majomhimlőt

Gyorsan terjed a kór, már gyerekek is elkapták a majomhimlőt

A majomhimlő epicentruma továbbra is Európa, ahol – az USA mellett – ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma. A majomhimlő által jelentett kockázat globálisan mérsékelt, de egyedül Európában minősítette magasnak a WHO. A legnagyobb kockázatnak jelen állás szerint a bi- és homoszexuális férfiak vannak kitéve. A vírust azonban bárki elkaphatja, már a gyerekek között is találtak fertőzötteket.

Elképesztő pazarlás: százmilliónál is több adag koronavírus elleni oltóanyag ment már pocsékba

Elképesztő pazarlás: százmilliónál is több adag koronavírus elleni oltóanyag ment már pocsékba

Még két éve sincs annak, hogy az államok egymást taposva, komoly anyagi erőforrásokat és/vagy politikai kapcsolatokat mozgósítva igyekeztek hozzájutni az első szállítmány koronavírus elleni vakcinákhoz. Mára viszont olyannyira alábbhagyott az ügybuzgalmuk, hogy milliószámra hajítják a kukába a fel nem használt és lejárt oltóanyagokat. Annak ellenére, hogy közben alig van olyan ország, amely elérte volna a járvány leküzdéséhez szükséges nyájimmunitást, a világ lakosainak egyharmada nem jutott hozzá még egyetlen dózis vakcinához sem, a vírus pedig újult erővel nyomul előre.

A majomhimlő egy újabb szexuális úton terjedő fertőzés?

A majomhimlő egy újabb szexuális úton terjedő fertőzés?

A világon naponta közel egymillió ember fertőződik meg valamilyen nemi úton terjedő betegséggel, de ezek felderítése az átlagos fertőzéseknél is nehezebb. Ez most különösen aggasztó, mert egyre nő azoknak az esetleírásoknak a száma, amelyek arra utalnak, hogy a majomhimlő elsősorban a homo- és biszexuális férfiak között terjed. A szakértők közül mind többen gondolják úgy, hogy a majomhimlő jelenleg egy nemi úton terjedő betegség, és hogy emiatt még nehezebb lesz megfékezni a járványt, mint gondolták.

Megállíthatatlanul terjed a majomhimlő, Magyarország is kap a védőoltásból

Megállíthatatlanul terjed a majomhimlő, Magyarország is kap a védőoltásból

Egy hónap alatt majdnem nyolcszorosára nőtt a majomhimlős esetek száma a világban, a tavasszal kezdődött járvány így egyre ijesztőbb méreteket ölt. A hatóságok és a kormányok is egyre komolyabban veszik a vírus jelentette fenyegetést, Amerikában magánlaborokat is bevontak a PCR-tesztek értékelésébe, és sok helyen megkezdték az oltóanyagok felvásárlását, sőt kiosztását is. Jelenleg úgy tűnik, hogy a majomhimlő jobban terjed a több szexuális partnerrel érintkezők, azon belül is a férfiak körében. Halálesetről továbbra sincs hír.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.