FONTOS Megeszi az infláció a magyar nyugdíjakat, rendkívüli javaslattal állt elő a szakértő
 
Előfizetői tartalom

Elemzés: idén még 16%-os inflációs adat is jöhet, jövőre lassul a gazdaság az MNB szerint

Portfolio
Borúlátó képest festett a jegybank az inflációról, az idei évre 11-12%-nál is nagyobb éves átlagos inflációról tettek előrejelzést, az év második felében lehet olyan hónap, hogy 16%-ot fogunk látni. Ami talán ennél is sokkolóbb, hogy a jövő évi 3-5%-os előrejelzést 7-9%-ra húzták fel, tehát jövőre is lehet 10% körüli infláció Magyarországon. Ebből látszik, hogy a jegybank elég pesszimista azzal kapcsolatban, milyen gyorsan tud lefutni az árhullám, ami az energiaárak, nyersanyagárak oldaláról jön, és milyen gyorsan tudunk visszatérni az árstabilitáshoz - mondta Madár István, a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének csütörtöki adásában, miután az MNB közzétette új prognózisait a fontosabb gazdasági mutatókról.

Év elején még óvatosabb volt a jegybank a gazdasági növekedés előrejelzéssel. Nem tudták, milyen hatással lesz az orosz-ukrán háború a magyar gazdaságra, és akkor még nem látták az első negyedéves gazdasági teljesítményt sem, így viszonylag alacsony, 3,5% körüli növekedést vetítettek előre az ide évre. Viszont az év első fele után optimistábbá váltak, és már...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái