kina ingatlan ház lakás város china
Gazdaság

Szép csendben újabb kínai ingatlanfejlesztő került bajba

Portfolio
Újabb nagy kínai ingatlanfejlesztő került bajba, a Shimao Csoport ugyanis nem tudta teljesíteni adósságfizetését – számol be a hírről a CNN.

A sanghaji székhelyű Shimao Csoport nem fizette ki egy vasárnap esedékes 1 milliárd dolláros kötvény kamatát és tőkéjét - derül ki a hongkongi tőzsdére benyújtott vállalati jelentésből. A kötvénynek a kibocsátási dokumentum szerint nem volt türelmi ideje a tőketörlesztésre.

Ez az első elmaradt dollárkötvény-törlesztés a Shimao részéről, amely hónapok óta egyre nagyobb pénzügyi gondokkal küzd.

"A kínai ingatlanszektor makrokörnyezetének 2021 második féléve óta bekövetkezett jelentős változásai és a Covid-19 hatása miatt a csoport az elmúlt hónapokban a szerződéses eladásaiban érezhető visszaesést tapasztalt, ami a közeljövőben várhatóan folytatódik, amíg a kínai ingatlanszektor stabilizálódik" - áll a Shimao vasárnapi bejelentésében.

A vállalat hozzátette, hogy megpróbált "békés megoldást" találni a hitelezőkkel, de megállapodás hiányában a hitelezők a törlesztés felgyorsítására kényszeríthetik a vállalatot.

A lap emlékeztet arra, hogy a kínai ingatlanszektor 2020 óta egyik válságból a másikba került, amikor Peking elkezdett fellépni a fejlesztők túlzott hitelfelvétele ellen, ezzel igyekezve megfékezni a magas adósságállományt és az elszabadult ingatlanárakat.

A problémák tavaly ősszel jelentősen eszkalálódtak, amikor az Evergrande - Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője – nem tudta teljesíteni a hitelezői igényeket. A Fitch Ratings decemberben fizetésképtelenné nyilvánította.

Az iparág problémáit súlyosbította Peking zéró covid politikája és a gazdaság lassulása. Kína az év elején számos nagyvárosát - köztük Sanghajt - szigorú zárlat alá helyezte a növekvő koronavírus esetszámok leküzdése érdekében, ami súlyosan érintette az üzleti tevékenységet.

A Moody's ez év eleji becslése szerint a Shimao Groupnak nagy mennyiségű, 2022-ben lejáró adóssága van, köztük 1,7 milliárd dollár értékű, nemzetközi befektetők által tartott kötvények, 8,9 milliárd jüan (1,4 milliárd dollár) értékű, kínai befektetők által tartott kötvények, valamint "jelentős" offshore banki hitelek.

Címlapkép: Getty Images

szu-25 csatarepülőgép ukrán légierő ukrajna háború
tajvan
buli
usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
parlamenteste