Előfizetői tartalom

Kiderült: a rezsicsökkentett gázár hétszeresét fizette a magyar állam az oroszoknak áprilisban

Portfolio
Áprilisban 934 euróra nőtt ezer köbméterenként az orosz gázimport ára, azaz köbméterenként 350 forintra, miközben az Energiahivatal 50 forinton tartja nyilván a gázmolekula árát a rezsicsökkentés keretében, így gyakorlatilag hétszeres áron vette a magyar állami cég a gázt, amin több mint 100 milliárd forintos vesztesége keletkezhetett – mutat rá a friss statisztikák alapján a Népszava. Éppen ezért kérdéses, hogy a kormány által minap bejelentett rezsivédelmi alap 600 milliárdos keretösszege elegendő lesz-e az idei évre, hiszen a gázárak extrém magasságok felé tartanak az orosz szállítási bizonytalanságok miatt.

A KSH külkereskedelmi adatai, a devizaárfolyamok, valamint a holland TTF gáztőzsde havi átlagárai alapján kiszámítható, hogy az egyes hónapokban mennyi a magyar állami MVM orosz gázbeszerzési költsége, amit aztán az egyetemes szolgáltatás keretében rezsicsökkentett áron kell továbbadnia a lakosságnak. Az elmúlt hónapok alapján az is látszik, hogy az októbertől élő újabb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái