benzin
Gazdaság

Itt van az inflációs robbanás és a benzinhiány egyik fontos oka

Portfolio
Éves szinten jelentős növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom, a magas szinten tartózkodó volumen pedig erős belső keresletre vall. Az emberek úgy vesznek mindent, mint a cukrot, az üzemanyagforgalom szárnyal.

Májusban 11,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, azonban havi alapon nem tudott bővülni. Utóbbi azonban nagyrészt azzal függ össze, hogy a nem kedvezményes árú tankolást igyekszik korlátozni a kabinet, korábban ugyanis még külföldről is hozzánk jártak tankolni, ami az egekbe repítette a forgalmat márciusban.

  • Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A kiskereskedelem tehát érdemi növekedést mutat, ami azzal függ össze, hogy a lakosság jövedelme érdemben növekszik a munkaerőhiány, a legkisebb bérek 20%-os növekedése (amelynek a többi bérkategóriában is érdemi bérfelhajtó hatása van), illetve az egyszeri kormányzati transzferek miatt (pl. szja-visszatérítés). Ennek köszönhetően pedig a vállalatok könnyedén tudják érvényesíteni a költségemelkedéseiket az áraikban. Az egyre magasabbá váló - és a következő hónapokban várhatóan új csúcsot döntő - infláció természetesen folyamatosan erodálja a reáljövedelem növekedését, ami az év második felében már egyre fájóbb lesz a lakosságnak.

A legnagyobb növekedést az üzemanyag-kereskedelem mutatja, ami egyrészt azzal függ össze, hogy mindenki igyekszik Magyarországon tankolni, aki csak teheti (ma már egyre kevesebben tudnak a korlátozások miatt), illetve a lakosság a kedvezményes benzinárat kihasználva kifejezetten sokat autózik. Mindez amellett, hogy többen kiszálltak a hazai üzemanyag nagykereskedelemből, oda vezetett az elmúlt időszakban, hogy átmenetileg számos kút fogyott ki az üzemanyagokból.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,0%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,7%-kal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,5%-kal nagyobb volt. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 54, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 35, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 12, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 9,4, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 7,9, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,1%-kal növekedett.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4%-kal csökkent.

Címlapkép: Getty Images

virág barnabás mnb bef
benzinárstop üzemanyaghiany benzin tankol benzinkut
orosz katona krím
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
virág barnabás mnb bef