befektető befektetés hozam getty stock
Gazdaság

Kiszivárgott a javaslat: új különadót kapnának a katások a nyakukba

Portfolio
Javában zajlik a kisadózók vállalkozások tételes adójának (KATA) módosításának előkészítése a Pénzügyminisztériumban - tudta meg Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. A tárca ugyanis már folytatja az egyeztetéseket, melynek során kiderült, hogy pontosan hol és hogyan változna január elsejétől ez az adónem.

Az MKOE úgy tudja, hogy a Pénzügyminisztérium több könyvelői érdekképviselet háta mögött egyeztetett a katázásról, június végén. Az egyesület összefoglalta friss közleményében, hogy mi az, amit eddig tudunk a 2023.01.01-től hatályba lépő változásokról. Ezek egy része már ismert információ volt, de vannak köztük újdonságok:

 • 12 millióról 18 millióra emelkedik az éves KATA keret
 • egyes tevékenységeket kiszorítanak a katázásból
 • a cégeknek való beszámlázás 1 millió felett különadó alá kerül
 • a NAV továbbra sem fog széles körben ellenőrizni
 • a KATA tételes mértékét a minimálbérhez kötik.

Arra is emlékeztet az érdekképviselet, hogy a katázáshoz nem kell nyilvántartás és extrémen alacsony az adó, miközben a kisadózásról szóló törvényi szakaszok hézagos, gyenge minőségű szabályozásnak számítanak szakmai körökben, amit már többször javasoltunk korrigálni, főleg a bújtatott munkaviszony kiszűrésére szolgáló 7 körülményt kellett volna újragondolni. "Enélkül az adóhatóság nem hisz a tömeges ellenőrzésekben, mert - bár azt titkolják - nincs is széles körű visszaélés, a NAV bíróság előtti bizonyítási kísérlete pedig megbukna" - véli az egyesület.

Az egyesület azt állítja, hogy a kormány szeretné kiszorítani a katázásból az ügyvédeket, a brókereket, sőt még az állatorvosokat is, de ezt egyelőre nem közölte az érintettekkel.

A KATA havi összegének minimálbérhez való kötése az MKOE javaslatai között is feltűnt, ez lenne a Kisadózók Százalékos Adója, vagyis a KASZA, ami a többi vállalkozóval azonos arányú TB ellátási alapot nyújtana. További, konkrét javaslatokat is tett volna az egyesület, de nem kaptak adatokat. A munkaviszonnyá való átminősítés szabályozásához a könyvelők gyakorlati tapasztalatai mellett szükség lett volna a 3 millió forintos különadót is tartalmazó bevételi adatokra. "Ezekről a sávosan bontott bevételi adatokról 2019 kapcsán készült egy katás statisztika a Pénzügyminisztérium számára, aminek a 2021-es verzióját kértük megküldeni, de a NAV már azt állította, hogy ilyen bontásban az adatok nem állnak rendelkezésre" - írja közleményében az egyesület. Kitér arra is a szervezet, hogy a Pénzügyminisztérium elemzése egyébként a 2019-es adatokkal magyarázta a 2021-től bevezetett 3 millió feletti 40 százalékos különadót. A törvényi szigorítás hatálybalépése után megjelent elemzés szerint, az évente néhány nagyobb vállalati megrendelést teljesítők esetében azonban sem a vállalkozás kockázati profilja, sem az esetleges fehérítő hatás nem indokol ilyen mértékű könnyítést. 

Az MKOE véleménye szerint Magyarországon a forgalmi típusú adóztatás a sikeres, amit alacsony kulcsú jövedelemadóztatásnak kell kísérnie, a kisadózás pedig ennek a fő eleme. A katázás tilalomfákkal és különadóval való telepakolása mindezzel ellentétes lenne. Majd közleménye végén megismétli korábban tett javaslatait az egyesület:

 • a 3 millió feletti különadót meg kell szüntetni
 • a szüneteltetés zavaros iparűzési adó szabályait törölni kell
 • a jövedelemigazoláson a betéti társaság katás tagjára kell osztani a bevételt
 • a munkaviszonnyá való átminősítéshez 12 szabályra van szükség
 • a 12 szabályból a korábbi 2 helyett 3 teljesítését kell előírni
 • az adóhatóságnak esettanulmányokban kell közölni, mikor áll fenn munkaviszony
 • a NAV számára a törvényben kell előírni, hogy az első katás számla után érdeklődjön.

Címlapkép forrása: Getty Images

Budapest lakás halászbástya
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
villanyóra rezsi