glifozát gyomirtó
Gazdaság

Az amerikaiak 80 százalékának vizeletében jelen van egy valószínűleg rákkeltő gyomirtószer

Portfolio
Az amerikaiak 80 százalékának vizeletében találtak glifozátot, egy valószínűleg rákkeltő hatású növényvédőszert – írja az amerikai járványügyi központ (CDC) kutatása alapján a 444.

A portál beszámolója szerint 2310 amerikai vizeletmintáját vizsgálták meg egy reprezentatív kutatás során, és ebből 1885-ben találtak glifozátot. A résztvevők közel fele 6-18 év között volt.

Bár kutatók már évek óta állítják, hogy az anyag sok ember szervezetében elraktározódott, valamint, hogy veszélyes lehet, a CDC csak mostanában kezdte el vizsgálni az anyagot. A WHO az anyag 1994-es bevizsgálásakor még nem tartotta rákkeltőnek, de az évek során több kutató is arra figyelmeztetett, hogy a glifozát veszélyes lehet, ezért 2015-ben a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) az ember számára valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolta.

Az Európai Unió élelmiszeregészségügyi hatósága (EFSA) 2017-ben 2022 december 15-ig engedélyezte a glifozát használatát, addig bármilyen növényvédőszerben előfordulhat – a termékek használati engedélyéről a tagállamok döntenek.

A német kormány 2021-ben úgy döntött, hogy 2024-től betiltják a szer használatát – bár nem a potenciálisan rákkeltő hatása miatt, hanem környezetvédelmi okokból.

Címlapkép: 2018. június 15-i kép, amelyen egy földműves permetez az észak-németországi Neuharlingersielben. Az Európai Unió Bírósága, a Curia 2019. március 7-én úgy döntött, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) nyilvánosságra kell hoznia a világ legelterjedtebb gyomirtószerének, a glifozátnak a súlyosan mérgező és rákkeltő voltáról készített vizsgálat eredményeit. A glifozát mezőgazdaságban történő felhasználása 2022. december 15-ig van engedélyezve az Európai Unióban. Forrás: MTI/EPA/Mauritz Antin

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
villanyóra rezsi