Előfizetői tartalom

Schrödinger csődje: avagy miért abszurd az orosz államcsőd

Péntek Gábor, Accorde Alapkezelő
A harmincnapos türelmi időszak lejártával június 26-án Oroszország hivatalosan is fizetésképtelenné vált devizakötvényeivel, amelyre több mint száz éve, az 1918-as bolsevik forradalom óta nem volt példa (nem számítva a ’98-as rubelválság alatti csődöt a hazai devizában denominált kötvényeire). Egyedülálló helyzet ez, hiszen Oroszország tudna fizetni, és hajlandó is lenne erre, azonban a nyugati szankciók miatt technikailag erre devizában nem képes. Vagyis ugyan hivatalosan fizetésképtelen, ez sem az orosz gazdaság, sem a kötvények életében nem hozott változást.

Fizetésképtelen orosz devizakötvények A nemzetközi piacról történő tőkebevonás jelenleg egyébként is szinte lehetetlen lenne, valamint igazán szüksége sincs rá az orosz gazdaságnak, tekintve, hogy egyes számítások szerint napi közel 1 milliárd dollár bevételt jelenthet fosszilis tüzelőanyagainak exportja. A kötvények pedig már a megelőző héten is jelentős diszkonton...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái