gulyás gergely
Gazdaság

Bréking: a kormány feladta az eredeti rezsicsökkentést!

Portfolio
Az energiakrízissel kapcsolatos kormányülés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd rezsibiztos tett bejelentéseket a szerda délutáni Kormányinfón. Hét intézkedést ismertettek az energiaválság megelőzése érdekében, és azért, hogy legyen elegendő energia télre. Ennek keretében többek között a rezsicsökkentést alapjaiban módosítja a kormány. Az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett a villany- és a gáz ára, e felett az érintettek a piac árat fogják fizetni. A miniszter rengeteg kérdést kapott a kata-módosítással kapcsolatban, és válaszában többször elismerte, hogy a katából kikerülők adóemeléssel állnak szembe. A kata átalakítása  többletbevételt hoz az államkasszába, 50-300 milliárd forint között szóródnak az ezzel kapcsolatos becslések.

Jöhet a tízszeres áram- és gázszámla Magyarországon - Ezt a két ábrát sohasem akartad látni

Az a háztartás, amely éves szinten 1729 köbméternél több földgázt fog fogyasztani, az őszi-téli hónapokban akár 9-11-szer is többet lesz kénytelen fizetni a megszokott számlaértéknél a következő időszakban – derült ki a mai kormányzati bejelentésből és a Portfolio számításaiból. Az áram esetén pedig az, aki 2523 KWh-nál többet fogyaszt évente, annak tíz-tizenháromszoros tehernövekedés néz ki a jelenlegi elképesztően magas áramárak alapján. Nyilván a tényleges tehernövekedés rengeteg dologtól függ még, például az áram- és gázárak alakulásától, a forint árfolyamától, ezeket pedgi mind befolyásolja a háború alakulása, illetve attól is, hogy ki mennyire lesz képes mérsékelni a saját fogyasztását.

Tovább a cikkhez

Gulyás Gergely: a távfűtést nem érinti a mostani intézkedés

A Kormányinfó utolsó perceiben elhangzott még egy fontos kijelentés, amely szerint a távhőt nem érinti a mostani intézkedés, ergo a távhősökre továbbra is vonatkozik a rezsicsökkentett ár, fogyasztástól függetlenül.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Tovább a cikkhez

Így jelentette be a miniszter a rezsicsökkentés rendszerének módosítását

Videón a 7 lépés 7. pontja.

Mennyit fogok fizetni a rezsiért? Példán mutatjuk, mennyire szállnak el a számlák

A kormány ma bejelentette, hogy a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig biztosítja az állam augusztus elsejétől, efelett piaci áron fognak elszámolni a fogyasztókkal. Egy példán keresztül mutatjuk be, mennyivel nőnek a rezsidíjak egy kétgyermekes család esetében, ahol kicsivel az átlagfogyasztás felett használtak áramot és földgázt, és azt is mutatjuk, a számlákon hol  keressük az eddigi fogyasztásunkat.

Tovább a cikkhez

Véget ért a kormányinfó

Közel 2 óráig tartott a tájékoztató.

Távhő és a rezsicsökkentés új szabályai

A távhőt használó családokat nem érintik a most bejelentett intézkedések - válaszolta Gulyás Gergely.

Ez arra utal, hogy ők maradnak a rezsicsökkentés eredeti rendszerében.

Geotermikus energia

A kormány ezt a kérdést is meg fogja vizsgálni, annyit emelkedtek az energiaárak - válaszolta Németh Szilárd rezsibiztos.

Taxis kivételezés

A főváros megbénult már enélkül is - felelte arra a kérdésre, hogy a taxisok azért kaptak-e kedvezményt, mert félt a kormány attól, hogy a taxisok megbénítják Budapestet.

A dugók mellett a hídfoglalás már alig volt észrevehető.

Kevésbé lenne érzékelhető egy taxisblokád mint az 1990-es években - mondta.

Plusz bevétel

50-300 milliárd forint között van az a sáv, ami többletbevételként szóba jöhet a kata-módosítások nyomán - válaszolta egy újabb kérdésre Gulyás Gergely. Egy másik kedvezményes adózás keveseket fog tönkre tenni - húzta alá. Volt egy belső méltánytalanság - utalt arra a miniszter, hogy a munkaviszonyos foglalkoztatottakkal szemben a katások előnyt élveztek.

Ha valaki a cégekkel marad szerződésben, akkor a cégek is fizethetik a többletterhet - jelezte kérdésre.

A többség számára rosszabb lesz az új adólehetőség, mint a kata - ismerte el.

A rezsicsökkentés csökkentése mennyi megtakarítást jelent az államnak?

Az éppen aktuális ártól függ, hogy mennyit lehet spórolni a rezsicsökkentés csökkentésével - fogalmazott.

Az MVM el fog fogadni egy számítási módot, erről részletes tájékoztatást adnak

- válaszolta.

Egy másik kérdésre válaszolva szintén nem mondott pontos számot arra, hogy mekkora kiadáscsökkenést ér el a kormány a rezsicsökkentés átalakításával.

Rezsicsökkentés visszavétele: nem élik meg ezt kudarcként

Épp ezért tartjuk fent az átlagfogyasztásig a kedvezményes árakat. Én ezt egy sikernek tartom, nem pedig kudarcnak - fogalmazott.

A politika hatása

Ha korlátozottan áll a rendelkezésünkre az energia, akkor kénytelen beleszólni az életvezetésbe a politika, de itt még nem tartunk - fejtette ki.

Nem merült fel még, hogy a közintézményekben elrendeljenek fogyasztás-csökkentő intézkedéseket - felelte a miniszter.

Visszaélésszerű katások

A katások kétharmada visszaélésszerűen használta a kata-szabályokat - mondta a miniszter. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a katázók kétharmada munkaviszonyt váltott ki - fűzte hozzá.

Az RRF-kereteknél, ha bárki azt a feltételezést adná, hogy szüntessük meg mostantól a gyorsított törvényhozást, akkor erre azt mondanánk, hogy beszéljük meg. Erre vonatkozóan nem született megállapodás, nincs a feltételek között - fejtette ki.

Rezsicsökkentés és fogyasztási hely

Minden fogyasztási hely rezsicsökentett marad - reagált arra a kérdésre, hogy a hétvégi házakra vonatkoznak-e az új szabályok.

Ha valaki a gázfogyasztása csökkentése érdekében több áramot fogyaszt, és emiatt beleesik a piaci árak kategóriájába, az mit csinálhat? - hangzott a kérdés. Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy külön vannak megszabva a sávhatárok, nincs átjárás a villany és a gáz között.

Ha valaki energiával fűt, és ezért nem használja ki a gázfogyasztási kedvezményt, az most relatíve rosszul jár? - hangzott a kérdés. Nem biztos, mert van, aki fával fűt. De lehet, hogy érdemes bevezetni a gázt ezek után - ismerte el.

Brutális döntést hozott a kormány a lakossági rezsicsökkentés módosításával

Amellett, hogy ma elrendelte az energia veszélyhelyzeti kategóriát a kormány, rendkívüli jelentőségű döntést hozott a lakossági rezsicsökkentés kapcsán, ami a lakosság egynegyedének komoly fájdalmat fog jelenteni. Az éves átlagos áram- és gázfogyasztás feletti részt ugyanis a mindenkori piaci ár mellett kell kifizetniük augusztus elseje után.

Tovább a cikkhez

Kata-változások

A Pénzügyminisztérium a hétvégén készült el a kata-tervezettel - felelte kérdésre. Pénteken látta Gulyás Gergely a kata-tervezetet, és a hétvégén több fordulóban volt egyeztetés erről - mondta a miniszter.

Természetes, hogy vannak olyanok, akik nem örülnek a kormány döntésének, de a kormány szándékai ismertek - fogalmazott a miniszter. Az illetékes miniszter körében hétfő délelőtt volt kormányülés, ezt követően került be a parlament elé - ismertette.

8 éve mindenki tudja, hogy milyen nehézségek vannak a katával. Ezért a parlamenti képviselőknek nem új a változás lényege - fejtette ki a miniszter.

Önmagában ennek a döntésnek az inflációra jelentős hatása nem lesz - válaszolta, hogy mit okoz a kata módosítása a főbb makromutatókra. Előfordulhat áremelés - mondta később.

Ha valakik csaltak, a vállalkozások voltak. Ha valaki egy kiskaput kihasznál, a felett nem akarok pálcát törni - fejtette ki.

Logikusan lesz többletbevétele az államnak, de ezt nehéz megbecsülni - vélekedett.

Ez egy adóemelés?

Magasabb adóval fognak járni a kata helyett választható adóformák

- ismerte el Gulyás Gergely, ezzel elismerte közvetve, hogy a kormány adót emel.

Erről itt írtunk:

Leszögezte ugyanakkor, hogy a kata módosítása nem okoz ellátási zavarokat sehol sem. Ezzel az egészségügyre utalt, a Magyar Orvosi Kamara ugyanis tegnapi közleményében figyelmeztetést fogalmazott meg:

Mekkora most a piaci ár a villanynál és a gáznál?

Mekkora árat kell fizetniük a rezsiért, akik az átlag felett fogyasztanak? - hangzott a kérdés. Ha az interneten megnézi, akkor napi szinten lehet látni, hogy mennyi a piaci ár - fogalmazott Gulyás Gergely, de nem mondott pontos számot a piaci ár értékére.

Mi lesz az átalány-fogyasztókkal? - hangzott a következő kérdés. Rendes szabályok szerint történik a fizetés, így ahogy elmondtuk - válaszolt a miniszter, de nem lehet tudni, hogy ezzel pontosan mire is gondolt.

Van a kormánynak terve vész esetére

A kormánynak van vészterve, haváriaterve, van forgatókönyv arra az esetre, ha nem lenne gáz. A kormánynak van egy lekapcsolási sorrendje, de itt még nem tartunk - fogalmazott a miniszter.

Ez nem is nyilvános, de nem is szeretnék nyilvánosságra hozni, hogy mit tartalmaz a havaria terv, hogy ne okozzanak pánikot - felelte Gulyás Gergely.

KKV-k rezsicsökkentése

Most nem hozott döntést a kkv-k rezsicsökkentésével a kormány, itt is az általános szabályokat kell érvényesíteni - válaszolta a miniszter, de nem derült ki, hogy ezzel pontosan mire is gondolt.

Kata-módosítás

Viták és számítások vannak arról, hogy mekkora plusz bevételt jelent a kata módosítása - válaszolta egy újabb kérdésre. A kata-törvény elfogadásával azért kellett sietni, mert most zajlik a parlament rendkívüli ülése - mondta. Nagyon eltérőek a prognózisok, hogy mekkora bevételt eredményez az átalakítás, mert az érintetteknek sok - mondta.

Ezt nem a költségvetés miatt hoztuk meg, de jelent ez többletbevételt

- ismerte el.

A Bizottsággal azon vagyunk, hogy aláírjuk a megegyezést. Amint aláírjuk a megegyezést, az ígéretek szerint fogunk eljárni - mondta Gulyás Gergely arra a válaszra, hogy nincs-e ellentmondás a múlt heti bejelentések és ígéretek között, valamint a kata-szabályok rendkívül gyors elfogadása között. Ezek szerint a kormány azok után fogja csökkenteni a rendkívül gyorsan meghozott és elfogadott törvények számát és arányát, ha az Európai Bizottsággal megegyezett.

A kormánynak 4 esetben van joga egy évben gyors jogalkotásra - mondta a miniszter, utalva arra, hogy a jelenlegi szabályok lehetőséget adnak ilyen rapid törvényhozásra.

Elméletben nem befolyásolja a jogállamisági jelentés a Bizottsággal zajló tárgyalásokat - válaszolta egy újabb kérdésre a tárcavezető.

Miért a fogyasztástól függ az ár, miért nem a jövedelemtől?

Miért nem a jövedelem alapján szabják meg a rezsiárakat? - hangzott a kérdés. Az a célunk, hogy az energiával spóroljunk - mondta. Az energiafelhasználás csökkentése a cél, amit el kell érnünk - tette hozzá. Korábban azt is mondta, hogy a pazarlás sehol sem megengedhető.

Az új árakhoz igazítják majd az emberek a fogyasztásukat - fejtette ki válaszában a tárcavezető.

Kata-ügy

2012-ben onnan indultunk, amikor elfogadtuk a katáról szóló törvényt, hogy a cél az, hogy a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozásoknak vezessünk be egy átalányadót - magyarázta Gulyás Gergely. Ezt követően azt mondta: teljesen elburjánzott a katázás, próbáltunk szigorítani, sikertelenül - vallotta be.

Az új katások kétharmada munkaviszonyt vált ki - indokolta a miniszter a döntést.

Bréking: a kormány feladta az eredeti rezsicsökkentést!

Az energia ára ötszörösére emelkedett, a gáz ára a hatszorosára - vezette fel a miniszter a Kormányinfón a kormány döntéseit.

Nem lesz gáz télre Európa nagy részében - mondta a miniszter, majd felsorolt 7 intézkedést, amivel a kormány felkészül az új helyzetre. Elmondása szerint kellőképp komoly döntések születtek ma a kabinetülésen, és eljött az idő, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon. Az intézkedések célja, hogy megvédjék az ország energiaellátását és a rezsicsökkentést:

  1. 1,5 milliárd köbmterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  2. Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolóink 44%-áig töltöttek. Az év negyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  3. Kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és tüzifára, a bértárolás a kivétel.
  4. A kormány jelentősen fokozza a lignit kitermelést, a szénbányászatot megnöveli a kormány.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását kezdeményezik.
  7. Rendkívüli állapot jött el, ezért össze kell fogni, aki az átlag felett fogyaszt, mérsékelje a fogyasztást, vagy pedig fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz - és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, az a piaci árat fizeti. Mindez már idén augusztustól lép életbe.

Ez utóbbi kijelentésével Gulyás Gergely miniszter lényegében bejelentette a rezsicsökkentés rendszerének alapvető módosítását.

A fogyasztási határok, ameddig még a csökkentett rezsiár érvényes augusztus 1. utántól:

  • 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig
  • 144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig

fenntartja a rezsicsökkentett árakat. Ezen fogyasztási szint felett pedig a piaci árat kell fizetni a lakosságnak is.

A piaci ár, vagyis az áremelkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti

- mondta a tárcavezető.

Az átlagfogyasztásig megvédi a rezsicsökkentést a kormány

- mondta Németh Szilárd.

Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor a villanyszámla az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne. A gáznál 15800 forint az átlagos fogyasztó rezsicsökkentett árú havi számlája, rezsicsökkentés nélkül ez a számla havonta 131 ezer forint lenne - részletezte Németh Szilárd.

A rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6 millió villamos energiafogyasztót jelent és 3 millió gázfogyasztó.

A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad, a 3 gyerekes családoknak így például magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs, a gáznál ez a kedvezmény megmarad - fogalmazott Németh Szilárd.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

Elárulta Szijjártó Péter, mennyi plusz gázt akarunk venni az orosz szerződésen felül

Magyarország megkezdte a kereskedelmi tárgyalásokat arról, hogy a hosszú távú orosz gázvásárlási szerződésen felül további legfeljebb 700 millió köbméternyi gázt megvásároljunk a piacról és azt még a fűtési szezon előtt betároljuk – jelentette be egy a mai budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter.

Tovább a cikkhez
akácfa erdő fakivágás rezsi
ukrán atomerőmű atom atomenergia
digitális bankolás laptop informatikus
földgáz
majomhimlő

Kiszámoló A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek vagy nem szeretik, amit...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
akácfa erdő fakivágás rezsi