penztarca_forint2-20190903
Gazdaság

Nagyon durva áram- és gázszámlák jöhetnek Magyarországon - Ezt a két ábrát sohasem akartad látni

Weinhardt Attila
Az a háztartás, amely havi szinten 144 köbméternél, illetve éves szinten 1729 köbméternél több földgázt fogyaszt, az őszi-téli hónapokban akár 9-11-szer is többet lesz kénytelen fizetni a megszokott számlaértéknél a többletfogyasztásra – derült ki a mai kormányzati bejelentésből és a Portfolio számításaiból. Az áram esetén pedig az, aki havi 210 KWh-nál, illetve éves szinten 2523 KWh-nál többet fogyaszt, annak tíz-tizenháromszoros tehernövekedés néz ki a jelenlegi elképesztően magas áramárak alapján ezen átlagfogyasztás feletti részre. Nyilván a tényleges tehernövekedés rengeteg dologtól függ majd, például attól, hogy pontosan mi jelenik meg a Közlönyben az áram- és gázárak díjtételeinek részleteiről, illetve természetesen a következő hónapok tényleges piaci áralakulásától is, továbbá a forint árfolyamától, ezeket pedig mind jócskán befolyásolja a háború alakulása. Emellett azon is sok múlik, hogy ki mennyire lesz képes mérsékelni a saját fogyasztását a sokkszerű rezsiköltség emelkedés mellett.

Jelenleg nettó 80-83 forint/m3 áron jut hozzá a lakosság a földgázhoz az egyetemes szolgáltatásban (ennyi az energiadíj a 20 m3/óránál kisebb fogyasztásmérővel felszerelt fogyasztási helyen az A1 díjkategóriában), az áramhoz pedig nettó 12-13,3 forint/KWh áron (szintén az A1 díjkategóriáról van szó és a földrajzi hely mellett attól függ a konkrét ár, hogy a kedvezményes, vagy anélküli egy zónaidős áramárat nézzük).

Ezekhez képest a piaci árak egészen más magasságokban járnak.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Persze a közlönybeli részletek nélkül nem biztos, hogy a nettó (áfa nélküli) árakat érdemes összevetni a piacival, illetve a fogyasztói árak egyes díjtételeiben lesz-e változás. Emellett az sem biztos, hogy helyes az a logika, miszerint idén január 1-től nézik, hogy mennyi a halmozott áram- és gázfogyasztás, és ha augusztus 1. után ez átlépi a ma bejelentett éves fogyasztási korlátokat, akkor onnantól már a piaci árakat számlázzák ki a fogyasztási korlát feletti részre. Mindenesetre mi most a nettó árakat és a piaci árakat vetjük össze, hiszen végső soron az energiadíj alapvető fontosságú abban, hogy végül mi kerül a számlára. Nézzük előbb a földgáz esetét!

Amint az alábbi első ábrán is bemutatjuk: már tavaly tavasz óta elkezdett elszakadni a piaci gázár a 83 forint körüli lakossági rezsicsökkentett ártól, ezért már idén januári elemzésünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez súlyos terhet jelenthet a költségvetésnek, azaz az adófizetőknek, a rezsicsökkentési rendszer fenntarthatósága körül tehát már akkoriban elkezdtek gyűlni a kérdőjelek. Aztán a háború kitörése és az oroszok tudatos gázvisszafogása, árfelhajtása miatt az utóbbi hónapokban már 350-450 forint körülig ugrott a gáz köbméterének piac ára, ami azért volt fájdalmas, mert a rezsicsökkentést nyújtó állami cég is tisztán piaci áron jut ahhoz hozzá, de kénytelen azt sokkal olcsóbban tovább adni.

Áprilisban így nagyjából hétszerese volt a piaci gázár a rezsicsökkentettnek, ami komolyan jelezte a fenntarthatósági problémákat, illetve azt, hogy ha a lakosság nem érzi a durván megváltozott környezetet, akkor a fogyasztásának visszafogásával sem fog erre reagálni (lásd 480 forintos hatósági üzemanyagár, ami brutálisan növelte a fogyasztást). Emiatt a magyar külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg is drámai romlás felé haladt, az pedig a forintot is tovább gyengítette. Ez viszont az eredeti problémát súlyosbította, hiszen a gázt euróban jegyzik Európában a tőzsdéken, mindez tehát egy öngerjeszgtő negatív folyamatot jelzett, amint arra szintén felhívtuk a figyelmet.

A mai bejelentéssel a kormány ezt az öngerjesztő folyamatot akarja megtörni

annak segítségével, hogy aki az országos éves átlagnál több gázt/áramot fogyaszt, az fogja vissza a fogyasztását – ha tudja -, mert különben tisztán a piaci árat lesz kénytelen fizetni augusztustól. Amint az alábbi árbán érzékeltettük: a fokozódó őszi-téli gázválság miatt a tőzsdei gázárak akár még tovább szárnyalhatnak és a magyar gazdaság megítélése, az EU-pénzekkel kapcsolatos kockázatok miatt egyelőre a forint is gyenge szinteken maradhat. Ha pedig mindezt egybekalkuláljuk, akkor sajnos az jön ki, hogy

az őszi-téli hónapokban az átlagfogyasztás feletti részre bizony kilenc-tizenegyszer akkora árat kellhet kifizetnie a lakosságnak, mint eddig.

Amint fent jeleztük: az áramot nettó 12-13,3 forint/KWh áron kapja a lakosság a rezsicsökkentés keretében, ami ahhoz igazodott az elmúlt években, hogy a Paksi Atomerőmű termelési költsége éves átlagban nettó 11,5 forint körül volt. Így tehát amint azt már a januári elemzésünkben is megírtuk: a lakossági árampiaci rezsicsökkentés abszolút fenntartható az olcsó paksi áramnak köszönhetően. Sőt, mivel Paks érdemben több áramot képes termelni, mint a lakossági éves fogyasztás, így a már akkor is jóval a termelési költség feletti áramárakon szépen tudott is keresni az atomerőmű, illetve az állami tulajdonos cége. Mindezek miatt nem teljesen világos, hogy a kormány most miért akarja augusztustól a piaci árat ráterhelni azokra a lakossági fogyasztókra, akik az országos éves átlagnál többet fogyasztanak.

Erre két kézenfekvő magyarázat adódik:

  • Egyrészt azért, hogy a lakosság amennyire csak tud, ezen a téren is takarékoskodjon. Az ország ugyanis az éves átlagos áramigényének kb. egyharmadát importból szerezi be, ami a mostani extrém árak mellett szintén jócskán rontja a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleget, az pedig gyengíti a forintot, ami pedig még drágábbá teszi az importot (lásd fenti öngerjesztő kör és annak megtörési szándéka).
  • Másrészt azért, hogy a mérséklődő lakossági áramfogyasztás miatt megmaradó olcsó áramot a Paksot tulajdonló MVM a piacon tudja értékesíteni, jelentős profitot elérve ezen, hogy aztán abból a gázpiaci egyetemes szolgáltatáson elszenvedett masszív veszteségét ki tudja pótolni (lásd a rezsicsökkentett árnak a sokszorosa a piac).

Nagyon valószínű, hogy mindkét magyarázat meghúzódik a drasztikus kormánydöntés mögött,

és mindezeket rögzítve érdemes megnézni, hogy a rezsicsökkentett áramár és a piaci áramár most hogyan mozog.

Ha a magyarországi áramtőzsdei másnapi zsinór terméket nézzük (nem ez a legjobb fogódzó az összevetéshez, hanem inkább a havi, és negyedéves zsinórtermék ár idősora lenne az, de az nem áll rendelkezésünkre), akkor az látszik, hogy már tavaly nyártól meglódultak a gázárakkal együtt az áramárak is, és egyre jobban elszakadt a piaci áramár a rezsicsökkentettől. Aztán ez a tavaly téli szezonra odáig fajult, hogy négy-ötszörös lett a piaci áramár a rezsicsökkentetthez képest, majd idén júniustól megindult meredeken felfelé és már hat-nyolc-tízszeres áramáraknál járunk. Emögött az állt, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezeték orosz szállítási mérséklése az egész kontinensen jócskán felfelé tolta az áramárat is, mert a gázerőművek az utolsó rugalmas kapacitások, amelyek belépnek az áramtermelésbe, kiszabályozva a hálózatot, és amint láttuk, a gázárak is elszálltak.

Jelenleg a tőzsdei piaci ár holnapra 170 forint/KWh-t jelent, ami tizenháromszorosa a rezsicsökkentett árnak, de ez most egy egyedi napi kilengés, mindenesetre jól látszik, hogy 100-150 forint körüli sávban hullámzik mostanában a tőzsdei áramár, ami sokszorosa a rezsicsökkentettnek, így tehát itt is komoly tehernövekedés elé néz az átlagfogyasztás fölé lógó magyar háztartás. Mivel az áramár erősen függ a gázár pályától, de nehéz jól előrejelezni (mostani határidős áramár pályára pedig nincs adatunk), így az ábráról lehagytuk a következő hónapokra várható helyzetet, de sajnos a fentiek nem sok jóval kecsegtetnek ezen a téren sem.

Címlapkép forrása: Shutterstock

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
villanyóra rezsi