Előfizetői tartalom

Óriási a tét: 30 vagy 300 euróba fog kerülni a villamos energia a piacon?

Erőművek sokaságát kell üzemeltetni csak azért, hogy az áramfogyasztási csúcsokat az elektromos hálózat kezelni tudja, vagyis a fogyasztói igényeket kielégítse. De vajon fenntartható-e ez a modell egy olyan világban, ahol eddig ismeretlen energiaigények jelentkeznek például az elektromos autók tömeges töltésével? És ahol egyre több olyan megújuló forrásból származó energiát táplálnak a rendszerbe, melyek termelése akár egyik pillanatról a másikra megváltozhat, ha kisüt vagy elbújik a nap, ha elkezd fújni a szél vagy éppen megáll. Erre a kérdésre keressük a választ alábbi cikkünkben.

Egy kényes egyensúly Alapvetés az elektromos árammal (és persze az elektromos elosztórendszerekkel) kapcsolatban, hogy a termelésnek és a terhelésnek egyensúlyban kell lennie. Vagyis, amit valaki valahol elfogyaszt, azt valahol valakinek meg is kell termelnie, ráadásul valahogy össze is kell kötni a kettőt. Az egyensúly fokmérője a hálózati frekvencia, ami Európában tipikusan...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái