Előfizetői tartalom

Az aszály tanulsága: fel kell adni itthon a kukoricatermesztést?

Braunmüller Lajos
Az idei aszály tanulságai felgyorsíthatják a kukorica visszaszorulását Magyarországon, a hazai tájon valaha teljesen általános tengeri ma már legalább 300-400 ezer hektáron nem termelhető igazán eredményesen – még akkor sem, ha nincs olyan drámai helyzet, mint idén. A hazai szántóföldi termőterület egyelőre 6-8 százalékát kitevő, kukoricatermesztésre mindinkább alkalmatlan terület várhatóan rohamosan nőni fog a következő években a klímaváltozás előrehaladtával. A megoldást rövid távon a búza és részben a napraforgó hangsúlyosabbá válása, hosszabb távon pedig egy Afrikában és Dél-Európa legforróbb részein terjedő, hőségtűrő növény jelentheti.

A kukorica lehet a nagy vesztese az idei időjárásnak, hiszen az évek óta erősödő fokozott aszályveszély miatt több helyen a gazdák feladják a növény termesztését. Az elmúlt 10-15 év tapasztalatai, és különösen a mostani, rendkívül súlyos aszály rávilágít arra, hogy az ország egyes részein, a legmostohább területeken már nem rentábilis a kukorica termesztése. Ezeken...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái