Gulyás Gergely kormányinfó
Gazdaság

Gulyás Gergely bemondta: gáztakarékosság jön az államnál, 18 fok lesz az épületekben

Portfolio
Szerdán ülésezett a kormány és ezt követően csütörtök délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ismertette a döntéseket. Itt elhangzott, hogy a gázfogyasztás-korlátozást az állam magán kezdi: 25%-os fogyasztást csökkentést rendeltek el az állami intézményeknél és társaságoknál, kivéve a kórházakat és szociális intézményeket. Ez konkrétan azt fogja jelenteni, hogy az állami intézményekben nem lehet több 18 foknál. Döntött a kormány arról is, hogy hatósági áras lesz a tűzifa, barnaszén programot is meghirdetett a kormány, valamint az energiaintenzív kkv-knak mentőövet készülnek dobni. Gulyás Gergely egyúttal elnézést kért, mert egy rezsicsökkentést módosító ügyben nem kommunikáltak megfelelően. Arról is döntött a kormány, hogy új lakossági állampapírokat bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ.

Mikor jön a plusz nyugdíjemelés?

A kormány szeptemberben dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről, mert a legújabb inflációs adatok magasabbak lettek a tervezettnél - ismerte el Gulyás Gergely. Ha tudjuk korábban utalni, akkor annak nem lesz akadálya - jelezte annak kapcsán, hogy a novemberi utalás helyett a kormány nem hozza-e előrébb ezt az utalást szeptemberre.

CSOK-büntetőkamat

Azok, akik felvették a CSOK-ot, de nem született meg a gyermekük, jelentős büntetőkamattal nézhetnek szembe, 60%-ossal is akár, itt terveznek-e beavatkozást? - hangzott a kérdés Gulyás Gergelynek, aki szerint ezt indokolt megvizsgálni.

Új hatóság

Az új korrupcióellenes hatóság tehet feljelentéseket - mondta. A kodifikált szövege készül az erről szóló törvényjavaslatnak.

A kormány azt is felajánlotta Brüsszelnek, hogy egyezzenek meg a hatóság tagjainak nevéről, de az EB-nek erre nem volt szüksége, a személyek kiválasztásának módjáról egyeztek meg ezért - felelte.

Nem lesz őszi szünet?

Teljesen ésszerűnek tartom, hogy ne legyen őszi szünet, hanem a téli szünet legyen egy héttel hosszabb. De ilyen döntésről a szakminisztérium dönt - felelte kérdésre válaszolva. Ez olyan megfontolásból jöhet szóba, hogy ezzel az iskolák spórolnának a rezsin, hiszen a hidegebb időszakban esedékes téli szünet lenne hosszabb, vagyis hosszabb időre tudnának spórolni a fűtésen az iskolafenntartók.

Megállapodás az EU-val

Reális esélyt lát arra, hogy megszületik a megállapodás az EU és Magyarország között - fejtette ki Gulyás Gergely. Semmilyen további részlet nem hangzott el, ami előremutató lett volna a tárgyalások szempontjából.

Társasházak

Arra a kérdésre, hogy a rezsicsökkentés módosítása miatt a tömeges társasházzá alakulást adminisztrációs nehézségek akadályozzák, Gulyás Gergely elárulta: a kormány ezen a téren könnyítést tervez, a 4-nél kevesebb lakásból álló, de még nem társasházként működő közösségek esetén. Elég lesz nekik egy elismervényt kiállítaniuk, ez esetben pedig megosztható majd a fogyasztás. És minden lakásra érvényes lesz egyesével az éves kedvezményes átlagfogyasztási mennyiség, amely mellett olcsón jut gázhoz és villamos áramhoz.

Távhő kassza

A mi feladatunk az, hogy a távhő szolgáltatók működőképesek maradjanak. A piaci ár és a lakossági ár közötti különbséget kell állnia az államnak - mondta arra a kérdésre, hogy mit kezd a kormány a becslések szerint 700 milliárd forintos távhőkassza hiánnyal.

Mennyi ez a szám? - hangzott a kérdés a miniszterhez. Annyira riasztó szám, amit nem ismertetnék önökkel - felelte. Majd hozzátette: az újságíró által említett szám közel áll a valósághoz.

Az állam a tőzsdei árat fizeti a gázért Oroszországnak

A rotterdami értéktőzsde ára a gázár alapja, amin elszámol a magyar állam Oroszországgal - fogalmazott.

Fix áron azért nem szerződtünk, mert az EU lehetetlenné teszi a fix árú szerződést. Éveken keresztül ezzel jól jártunk, most viszont az értéktőzsde szerinti áron fizetünk - felelte.

Állami támogatás a cégeknek

Nem kizárt, hogy nagy munkaadóknak is biztosítsunk támogatást az elszálló energiaárak miatt - jelezte.

Kilakoltatások

Általános rend szerint fogjuk felfüggeszteni a végrehajtásokat a téli időszakban - fogalmazott egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Új kkv-támogatási programot indít a kormány az energiaintenzív ágazatok számára

Az energiaintenzív iparágakban, gyártóláncok részeként, dolgozó kkv-k munkahelyvédelmi célú állami támogatást kaphatnak azért, hogy elébe menjen a kormány a tovagyűrűző nagy bajoknak – jelezte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely.

Tovább a cikkhez

Tanuszodák

Lesz olyan tanuszoda, amit be kell zárni - fogalmazott. Mindezt az elviselhetetlenül magas gázárak miatt.

A fenntartó az elsődleges felelős, mindent meg kell tennie a takarékosság érdekében, ezt követően léphet be az állam, de az államnak prioritásokat kell felállítania - jelezte.

Cementgyárat épít a kormány

Állami cementgyárat szeretnénk építeni, több helyszínt is vizsgál a kormány - felelte arra a kérdésre, hogy mit reagál arra a kormány, hogy a cementgyárak idehaza elkezdtek leállni.

Tűzifa hatósági ára

Egyelőre az állami erdőgazdaságokra fogjuk bevezetni a hatósági árat a tűzifa esetében, a piaci értékesítő helyeknél nem. Ez a mostani ár körül lesz, a cél, hogy az árak ne emelkedjenek tovább. Nagyjából a jelenlegi árakat fogjuk befagyasztani - válaszolta Gulyás Gergely.

Van szociális faprogram, de ez nem az. A jelenlegi áron mindenki vehet. Minden háztartásnak képesek az erdőgazdaságok legalább 10 köbméter fát eladni - részletezte egy kérdésre.

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. szeptember 8-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mátrai Erőmű

2029-ig biztosan működni fog a Mátrai Erőmű. Egyszerre kell fenntartani a működését. Mellette el kell indítani környezetvédelmi beruházásokat az erőműben - fogalmazott.

Korrupcióellenes hatóság

Ez kifejezett kérése volt az Európai Bizottságtól - hangzott a kérdés. Gulyás Gergely erre úgy válaszolt, hogy az új integritási hatóság egy közbeszerzési hatóság lesz. Ellenőrzési és felfüggesztési hatáskörökkel rendelkezik - tette hozzá. Ezt az EB kérte, de nem volt ellenünkre - mondta. Az EU-s közbeszerzésekre vonatkozó legszigorúbb szabályokat is elfogadhatjuk - jegyezte meg.

Minden területen, ahol a Bizottságnak igénye volt, a kormány elfogadta azokat - mondta.

Jön a 11% kamatot fizető lakossági állampapír! Mire lesz ez elég?

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón jelentette be, hogy új, 11% induló kamatot adó lakossági állampapír kerül a piacra már szeptemberben. Azt még nem tudjuk, milyen futamidőre és milyen feltételekkel kínálja ezt a kamatot az új konstrukció, de hosszabb távú befektetésként az inflációkövető állampapíroknak is komoly versenytársa lehet, a MÁP+ viszont labdába se tud rúgni mellette.

Tovább a cikkhez

Infláció

A megoldási javaslatunk az az, hogy ha a szankciókat holnaptól felfüggesztjük, akkor az infláció azonnal lefeleződne - felelte arra a kérdésre, hogy a kormány mivel készül arra, ha a magas infláció, a drága élelmiszer és rezsiköltségek elszállása miatt tömeges elszegényedés jön a magyaroknál. Konkrét lépést nem ismertetett ennek kapcsán a miniszter.

Morálisan érthető, gazdaságilag érthetetlen a szankciók kivetése.

Oroszország halálra keresi magát, akit szankcionálni akartunk, az röhöghet a markába

- vélekedett.

MVM és önkormányzatok

Az MVM-et tudja utasítani a kormány arra, hogy az önkormányzatoknak adjon ajánlatot gázszerződésre. Az MVM már előre kéri a piacon a beszerzési ár 50-60%-át, de az önkormányzatok ezt nem tudják megtenni, ettől el kell az MVM-nek tekintenie. Az állam itt is közbelép garancia elemekkel - fűzte hozzá.

Azt nem tudom elképzelni, hogy az MVM ne adjon ajánlatot az önkormányzatoknak - nyugtatott meg mindenkit.

Nyugtat Gulyás Gergely: marad a távhős lakásokban a rezsicsökkentett ár

Az elmúlt hetek híreivel ellentétben „a távhő árak nem fognak változni” – hangsúlyozta a mai Kormányinfón Gulyás Gergely.

Tovább a cikkhez

Gázmegtakarítás: 200 millió köbméter megtakarítás

Ha csak az állami szférában történik meg a 25%-os gázfogyasztás csökkentés, akkor ez 200 millió köbméter gázmegtakarítást jelenthet. A lakosság 3,5 milliárd köbméter gázt használ fel, az ipar még ennél is többet - jelezte arra a kérdésre, hogy mekkora megtakarítást várnak az intézkedés hatására.

A korlátozás a fűtési szezon elejétől indul, akkortól már csak a 2021-es fogyasztás 75%-át fogyaszthatják el gázból - fogalmazott Gulyás Gergely.

Minden intézménynek két hete van arra, hogy kitalálja, hogyan éri el a 25%-os gázfogyasztás-csökkentést - mondta.

A holland tőzsdei piaci árhoz kötött a magyar gázbeszerzés

Azt nem tudta megmondani, hogy mennyi plusz földgáz érkezett be abból, amire Szijjártó Péter leszerződött legutóbb az orosz állammal.

A tárolók töltöttsége jelenleg 65,4%-os. Az ország ellátásához elegendő 81 napos készlet áll rendelkezésre. Ha csak a lakossági fogyasztást nézzük, akkor 100 napra elegendő.

Milyen áron szerzi be Magyarország ezt a gázt? - hangzott a kérdés. Erre úgy felelt, hogy ez üzleti titok, de a képlet a rotterdami tőzsdei árhoz kötött.

Kkv-támogatás

Energiaintenzív iparágakban dolgozó kkv-k kapnak állami támogatást, amelyek gyártóláncok részei - jelezte kérdésre.

Üvegipar tipikusan ilyen. Ha ez leáll, akkor a gépipar, autóipar is leáll

- említett egy konkrét példát.

Jövő évi költségvetés

Elképzelhető, hogy a sokkal magasabb infláció miatt a jövő évi költségvetést módosítani kell - ismerte el.

Decemberben át kell tekinteni a helyzetet és akkor kell megállapítani, mi az, ami tartható és mi az, ami nem - mondta.

Műtrágya

A műtrágya előállítási költségeiből 70% a földgáz. Amíg nincsenek olyan uniós döntések, amelyek letörik a gáz árát, és amíg nem változik az EU hozzáállása a szankciókhoz, addig nem lesz alacsonyabb gázár. Ezért a gazdálkodóknak már most azt javasolja a műtrágyagyártók szövetsége, hogy használjanak alternatív megoldásokat a műtrágya helyett - ismertette a miniszter.

Ma nincs arra remény, hogy megfizethető áron elegendő műtrágya legyen - fogalmazott. Az agrártárca most is foglalkozik ezzel az üggyel.

Ukrajna gazdasága

Nem látszik, hogy Ukrajna hogyan tud majd egyszer saját lábra állni. De segíteni kell neki - válaszolta egy újabb kérdésre a miniszter.

A szankciók negatív hatásai miatt nem lesz lassan olyan nyugati állam, amelyik segíteni tud - vetítette előre.

Havi 9 milliárd euróra van szükség Ukrajna fenntartásához a kormány számításai szerint

- jelentette ki.

Süli János

2017-től felügyelte ezt a területet, és az oroszokkal a megállapodás 2014-ben köttetett. Vagyis az első pár évben nem ő felügyelte.

Az Süli Jánosra tartozik, hogy kifejti-e bővebben lemondása hátterét - jegyezte meg.

A kormány szerint is lassan haladtak a paksi bővítés ügyei - ismerte el kérdésre válaszolva a miniszter.

Brüsszeli javaslatok

Árplafont megállapítani akkor lehet, ha valaki megtermeli azt a terméket, aminek az ársapkájáról dönteni akar - jelentette ki a brüsszeli árplafon kapcsán Gulyás Gergely.

Árstopok ügye

Mindig meghatározott időrend szerint döntünk az árstopokról - válaszolta.

A következő kormányülésen fogunk dönteni az ügyben.

Jövő héten nem szerdán döntünk, ha döntünk, mert nem akkor lesz kormányülés - árulta el kérdésre válaszolva.

Önkormányzatok rezsi gondjai

Az első feladat az, hogy mindenki saját maga kezdjen el spórolni - válaszolta arra a kérdésre, hogy segítenek-e az önkormányzatoknak a rezsiköltségek fizetésében vagy a gáz beszerzésében.

Mindenkivel tárgyal az állam és ahol tud, segít - mondta. Ismertette, hogy a héten is tárgyalni fog a Megyei Jogú Városok Szövetséggel, Szita Károllyal. Az MJVSZ elnöke a Portfolio Checklist podcastjában is nyilatkozott:

A cél, hogy iskolát, óvodát, bölcsödét ne kelljen bezárni. Mert akkor nem tudnak dolgozni a szülők. Ezt el kell kerülni - fogalmazott.

Rezsicsökkentés

A lakosság 3 elszámolási módot választhat. A korábbi átalányt, egy új átalányt vállal, a harmadik pedig hogy havi diktálóként hónapról hónapra jelenti a fogyasztását - magyarázta Gulyás Gergely. Ha valaki havi diktáló, és a gázfogyasztás a fűtéstől függ, ezért van egy ún. jelleggörbe, ennek megfelelően számláz az MVM hónapról hónapra.

Ezt nem kommunikálta kellő világossággal a cég. Ezért elnézést is kell kérnünk

- mondta.

Ha valaki augusztusban többet használta a gázt, mint szokta, akkor az augusztusi átlagos fogyasztásához képest kiemelkedően magas volt a havi számlája - ismerte el, hogy előfordulhattak szélsőséges fogyasztási egyedi esetek.

Ha az augusztustól indult egy év során az éves fogyasztása nem éri el az éves kedvezményes gázmennyiséget, akkor a végén visszatérítik neki az összeget - mondta.

Arról, hogy milyen szabályok mentén kell értelmezni a megkapott első áram- és gázszámlákat, amelyeken már a rezsiváltozások is rajta vannak, ezekben a cikkekben írtunk:

18 fokos állami intézmények

Otthoni munkát nem támogatjuk, a személyes jelenlétre szükség van az államigazgatásban. Az viszont, hogy 18 fok legyen, el fogjuk rendelni - ismertette.

Az állami intézményeknél 18 fok lesz, így a minisztériumi épületekben is

- válaszolta kérdésre.

Új állampapírok jönnek a lakosságnak

A kormány arról is döntött, hogy új állampapír stratégiára van szükség. Az ÁKK ennek megfelelően elfogadott egy új stratégiát.

Egyes állampapírok hozamát megemeljük, illetve új állampapírt is kibocsátunk

- jelentette be Gulyás Gergely. Szeptemberben megjelenik a piacon egy olyan állampapír, amelynek az induló kamata 11% - ismertette.

Brüsszeli ügyek

Egyetértünk a Bizottsággal abban, hogy az uniós pénzek hatékony költése közös érdek. Minden szakmai kérdésben megállapodtunk erről velük - fogalmazott a miniszter, kitért arra is, hogy Varga Judit jelenleg is Brüsszelben tárgyal.

Azt reméljük, hogy a Bizottság kedvező döntést hoz - jelezte a miniszter, ám konkrétumot nem jelentett be.

Távhő árak

A távhőárak nem fognak változni, minden korábbi ellentétes híresztelés ellenére - mondta.

Ma 130 ezer mérőóra hiányzik a távhős lakásokból. Ezt pótoljuk, mindenhová önálló mérőórát szerelnek, ez a cél. Egy évben általábna 30 ezer órát tudnak szerelni, ezt szeretnék gyorsítani.

28 fillérrel a távhőfilléreket megemeljük, de ezt is az ipari fogyasztók fizetik. Ebből finanszírozzák az óratelepítést.

Kkv támogatás

Az energiaintenzív kkv-k támogatására külön programot indít a kormány.

A magyar kis és közepes vállalatoknál ugyanis nagy a baj a piaci energiaárak miatt.

A legnagyobb veszély a munkahelyeket érinti, munkahelyvédelmi programra van szükség. Ha a termelő szektorban az ellátási láncok egy eleme energiaintenzív, akkor fennáll a veszély, hogy kiesik egy elem, és így az ellátási lánc gondba kerül, ami tömeges elbocsátásokkal járhat. Ezt akarják megelőzni - ismertette.

Energiaválságból gazdasági válság

A tegnapi ülésén a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte a kormány. Azt állapították meg, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete és az energiaárak miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Ebből egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Oroszország extraprofitra tesz szert - mondta Gulyás Gergely.

A gáznál ellátási problémák vannak, ez Magyarországot nem érinti. Valamint árproblémák is vannak - tette hozzá.

Mivel a gázár emelkedett a legnagyobb mértékben, ezért amilyen gyorsan lehet, a gázfogyasztást kell csökkenteni.

A takarékoskodást saját magán kezdi: 25%-os gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és a gazdasági társaságoknak államiaknak, kivéve kórházak és szociális intézmények

- jelentette be.

Ha ma kellene kifizetni az áram és a gáz számlát a teljes áron a lakosságnak, akkor az háztartásonként 180 ezer forint lenne havonta. Ma az átlagfogyasztásig 150 ezer forintos támogatást biztosít a magyar állam minden háztartásnak - ismertette. Azon vagyunk, hogy ezt fent tudjuk tartani, többek között az extraprofit adókkal.

Ennek ellenére mindenkit arra kérünk, hogy az árammal és gázzal az ésszerűség határáig takarékoskodjon - mondta.

Ezért hirdetünk egy tüzifa és barnaszén programot - mondta.

Nem csak a tüzépeken lehet fát venni, hanem jövő héttől az erdőgazdaságoktól is. Jövő hét szerdáig ezt közzéteszi a minisztérium. Minden fára hatósági árat határoz meg a kormány.

Mindenkinek, 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig - ismertette. Később kiderült: ez rönkfa.

50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés a barnaszénből, külszíni fejtés eszközeivel élhetünk - tette hozzá.

Kezdődik az esemény

Élőben tudósítunk.

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései

Szerdai cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből az is kiderült, hogy maratoni kormányülést tartanak, vagyis minden bizonnyal több fontosabb kormánydöntés születhetett, ezért több bejelentés is várható ma délelőtt a Kormányinfón.

Minden bizonnyal előkerül a rezsicsökkentés ügye, a brüsszeli eljárások és uniós források kérdései, az önkormányzatok helyzete a megemelkedett energiaszámlák nyomán, és a legújabb gazdasági kilátások a friss GDP-növekedési és inflációs adat után. Ez utóbbi miatt napirenden lehet a nyugdíjasok kiegészítő nyugdíjemelése is.

Az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Kiszivárgott: Brüsszel megkerülné a magyarokat a minimumadó ügyében

Egy terv szerint az egyhangú döntést igénylő adótervezet helyett Brüsszel egy olyan "megerősített együttműködési megállapodást" szorgalmazna a tagállamok körében, amiből Magyarországot ki lehet hagyni - írja értesülései alapján a Politico.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: szankciós szakaszba léphet a magyar jogállamisági eljárás, sietnie kell a kormánynak

A legfrissebb jelek arra utalnak, hogy a Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás folytatásáról fog dönteni szeptember 21-én az Európai Bizottság, azaz átlép a szankciós szakaszba a procedúra, de ha a rákövetkező hetekben a kormány teljesíti az összes, állítólag 17 vállalását, akkor még a konkrét pénzügyi szankciók előtt, legkésőbb év vége körül lezárulhat az eljárás. Éppen ezt a célt sugallta tegnapi Facebook-posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter is, azaz még a cseh soros elnökség alatt záruljon le az eljárás, hogy így kinyíljon a magyar helyreállítási és felzárkóztatási EU-programok elfogadásának és majdani kifizetésének lehetősége. Ma reggeli posztjában pedig azt is jelezte a miniszter, hogy Brüsszelbe utazik uniós biztosokkal tárgyalni. Közben a Portfolio információi szerint tényleg erős intézményi keretekkel rendelkezne az az új független korrupcióellenes hatóság az EUTAF koordinálása mellett, amelynek legkésőbb november 21-ig tartó felállítására egy friss kormányhatározatban vállalt kötelezettséget a kormány.

Tovább a cikkhez
Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Tematikus PR cikk
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek