pif panel madár tardos zsiday
Gazdaság

Jön a recesszió Magyarországon? Lehet, hogy már el is kezdődött!

Portfolio
Jelenleg minden a gázárak körül forog, ezért nehéz gazdasági előrejelzéseket is tenni – hangzott el a Portfolio Property Investment Forum konferenciájának panelbeszélgetésében. A közgazdászok szerint a fő kérdés az, mennyire lesz mély és hosszú a recesszió a gazdaságban, de van esélyünk arra, hogy ne egy több évig elhúzódó válság felé tartsunk éppen. Közben viszont bőven vannak kockázatok, a forintot például fontos lenne 400 körül stabilizálni, hogy ne legyen még nagyobb a baj.
A magyar gazdaság kilátásai kiemelt témaként szerepelnek majd a Budapest Economic Forum konferencia programján is október 19-én.

Van esély arra, hogy a következő egy-két évben csökken majd a gázár problémája, jelenleg ugyanis az európai országok egymás elől veszik el a gázt – mondta a panelbeszélgetésben Zsiday Viktor. Ráadásul a Citadella Alap portfóliómenedzsere szerint sokan alulbecsülik a fogyasztók alkalmazkodási képességeit.

Az nagyon valószínű, hogy lesz Magyarországon recesszió, szerintem már zajlik is, az a kérdés, ez mennyire lesz mély

- véli Zsiday.

Jelenleg mindent a gázhelyzet mozgat, Magyarország pedig ennek jelentősen kitett még régiós összevetésben is – emelte ki Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának igazgatója. Szerinte az idei negyedik negyedév „durva lesz”, a cégek jelentős része most szembesül majd a megemelkedett energiaárakkal.

Tardos Gergely úgy látja, hogy jó eséllyel egy hirtelen leállás jön a magyar gazdaságban, ami hasonló lehet a globális koronavírus-járvány idejéhez. Elképzelhető, hogy a jelentős alkalmazkodás, keresletcsökkenés már elindult, erre utal például az európai tározók viszonylag gyors feltöltése.

Ha szerencsénk van, akkor lehet, hogy már jövő nyáron könnyebb lesz a helyzet, ha nem, akkor ez eltart néhány évig

- fogalmazta meg az OTP Bank szakembere. Tardos szerint 160-180 eurós gázár mellett jövőre a magyar gazdaság megúszthatja stagnálással, ennél magasabb világpiaci ár mellett akár visszaesés is jöhet.

Azt becsüljük, hogy a magyar cégek 20-40 százaléka még csak ezután szembesül majd a magasabb energiaszámlákkal, hiszen az októberben induló gázév és a januárban kezdődő áramév elején kapják majd meg a magasabb összegű számlákat – emelte ki Madár István. Ennek eredményeként a Portfolio vezető elemzője szerint ősszel még egy újabb ársokk jöhet a gazdaságban, az ehhez kapcsolódó alkalmazkodás pedig sok cég esetében akár a bezárást is elhozhatja.

A Citadella Alap portfóliómenedzsere szerint további kockázat Magyarország számára, hogy tartósan magasan beragad az infláció, akkor pedig a kamatszint sem fog egyhamar visszatérni alacsony szintre. A következő időszak kulcskérdése az lesz, hogy a gazdaság lassulásával elindul-e a bérek esése, ha nem, akkor az komoly probléma lehet.

Zsiday Viktor szerint az Európai Központi Bank (EKB) hamar rá fog jönni, hogy tévedés volt elkezdeni a jelenlegi kamatemelési ciklust, ezért nem fognak jelentősen szigorodni az európai kamatkondíciók. A forint kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy ha van némi józanság a magyar gazdaságpolitikában, akkor 1-2 évre legalább a jelenlegi 400-as euróárfolyamot stabilizálni kell, de ehhez magas kamatok kellenek.

Zsiday Viktor
Citadella alap, portfóliókezelő
1997-ben, még a Közgazdaságtudományi Egyetemre járva kezdett dolgozni a ma már nem létező Wintrust Értékpapírügynökségnél elemzőként. 2000-től 2006-ig az AEGON-csoporton belül töltött be különböző poz
Tovább
1997-ben, még a Közgazdaságtudományi Egyetemre járva kezdett dolgozni a ma már nem létező Wintrust Értékpapírügynökségnél elemzőként. 2000-től 2006-ig az AEGON-csoporton belül töltött be különböző poz Tovább

A szakértők abban is egyet értettek, hogy a háborútól függetlenül látszott egy sor probléma a magyar gazdaságban, a költségvetési kiigazítás szükségessége és a lassuló gazdasági növekedés nem új kockázat. Ugyanakkor Tardos Gergely szerint alacsonyabb gázárak mellett most nem az lenne a kérdés, bezárnak-e a cégek, meddig kell emelni a kamatot, csak a lassulás mértéke lenne kérdéses. Az OTP elemzője szerint alapvetően három dolog határozhatja meg, melyik cégek kerülhetnek bajba a következő hónapokban: mennyire energiaintenzív az adott iparág, mennyire tudják áthárítani a költségek emelkedését, illetve mennyire ciklikus a szektor, hogyan reagál a kereslet visszaesésére.

2019 óta látszik, hogy a növekedés motorjai kezdenek elfogyni, az egyik fontos hajtóerő volt a foglalkoztatás növekedése. Ennek vége van, nem nagyon tud ennél több ember dolgozni a magyar gazdaságban. Ha pedig az infláció beragad és a kamatok tartósan magasan maradnak, akkor a beruházások lendülete is elfogyhat – vetítette előre Madár István. Szerinte fontos kérdés lesz, hogy az állam melyik cégeknek, milyen szektoroknak biztosít majd mentőcsomagot, a költségvetésben gyakorlatilag nincs mozgástér erre.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
szép kártya