Előfizetői tartalom

Kiszámolták, mennyire fog fájni Magyarországnak és Európának a téli energiaválság

Portfolio
Az orosz gáz szállítása akadozik, a gáz ára az egekben van. Európa importra szorul a fontos energiahordozóból, a piaci zavarok így nagyon rosszul érintik a kontinens gazdaságát. A legfontosabb kérdés most az, hogy milyen mértékű recesszióra számíthatunk: megússzuk enyhe visszaeséssel, vagy a Covid-válsághoz hasonló, mély GDP-beeséssel számoljunk. Ezt próbálta megválaszolni a holland ING Bank elemzésében, de ahogy ők is fogalmaztak: szinte lehetetlen pontosan előre látni a következményeket. Sok a bizonytalan tényező ugyanis, amelyek közül az egyik legfontosabb - az orosz gázszállítások tényleges elapadása mellett - az, hogy menyire lesz hideg a tél. OIyan szcenárió viszont nincs, amelyben Európa megússza érdemi gazdasági károk nélkül.

Visszaesett a kereslet a gáz iránt, sikerült helyettesíteni az orosz gázt Európa gázkereslete már jelenleg is jócskán visszaesett ebben az évben. Az első negyedévben a kereslet 5%-kal esett vissza a 2017 és 2021 közötti évek átlagához képest, részben az enyhe tél miatt – hívja fel a figyelmet az ING Bank korábban publikált elemzésében. A második negyedévben az árak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés