Portfolio signature

Elismerte az orosz kormány: még 2025-ben is deficites lesz a költségvetés, jövőre is csökken a GDP

Portfolio
Közzétette az orosz kormány a következő évi költségvetés tervezetének fő számait, amelyekből az látszik, hogy még a kormány is deficittel számol egészen 2025-ig. A reálgazdasági előrejelzések kissé optimisták, de még ezek is GDP-visszaesést valószínűsítenek 2023-ra is, ráadásul a költségvetési és gazdasági pályákat tartósan magas olajárak mellett tervezték meg az oroszok. A számokból két tanulság vonható le: az egyik, hogy az orosz gazdaság kilátásaival kapcsolatban óriási a bizonytalanság; a másik, hogy még az orosz gazdaságpolitikai döntéshozók szerint is fájdalmasan érintik az országot a szankciók.

Elismerte a kormány: évekig deficites lesz a büdzsé

„A 2023 és 2024 közötti átmeneti időszakban a költségvetés kiadásai 2900 és 1600 milliárd  rubellel fogják meghaladni a költségvetési bevételeket, az első évben 2%-os, a második évben 1,4%-os, 2025-ben pedig 0,7%-os lesz a GDP-arányos költségvetési hiány – mondta az orosz NTV szerint Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, aki ezzel elismerte:

Az orosz költségvetés egészen 2025-ig deficites lesz.

A miniszterelnök szerint a költségvetési hiányt hitelfelvétellel fogják finanszírozni, és nem nyúlnak a nemzeti jólétalaphoz. Az alapba az orosz költségvetési szabályok szerint egy bizonyos szint felett a gáz- és olajexportból származó bevételek kerülnek, ezt a szabályt viszont idén felfüggesztették, azaz a teljes szénhirdogén-export bevételt el tudja költeni az orosz kormány.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések