no-fej-fajdalom-fejfajas
Gazdaság

Elkaptad a koronavírust? Van egy rossz hírünk: agykárosodást is okozhat

Portfolio
A koronavírust elkapó embereknél egy évvel később nagyobb a kockázata egy sor agyi sérülésnek, mint azoknál, akiket soha nem fertőzött meg a vírus – írja a Reuters egy frissen napvilágot látott kutatásra hivatkozva.

A Nature Medicine című szaklapban közzétett, egy éven át tartó tanulmány 44 különböző rendellenességre kiterjedő agyi egészségi állapotot vizsgált amerikai veteránok millióinak orvosi kartonjai alapján.

Az agyi és egyéb neurológiai rendellenességek 7%-kal több esetben fordult elő azoknál, akik megfertőződtek a koronavírussal, mint azok körében, akik nem kapták el. A kutatócsoport szerint ez nagyjából 6,6 millió amerikait jelent, akiknél az agyi károsodások összefüggnek a Covid-fertőzéssel.

Az eredmények a COVID-19 pusztító hosszú távú hatásait mutatják

- mondta Dr. Ziyad Al-Aly, a Washington University School of Medicine vezető szerzője közleményében.

A kutatásban 154 000 olyan amerikai veterán orvosi adatait vizsgálták, akik 2020. március 1. és 2021. január 15. között pozitív Covid-tesztet produkáltak. Ezeket összehasonlították 5,6 millió olyan beteg feljegyzéseivel, akiknél ugyanebben az időszakban nem volt koronavírus fertőzöttsége, valamint egy másik, 5,8 millió fős csoporttal, akiknek betegkartonja a koronavírus Egyesült Államokba érkezését közvetlenül megelőző időszakból származott.

Al-Aly elmondta, hogy a korábbi hasonló tanulmányok a betegségek egy szűkebb csoportját vizsgálták, és nagyrészt kórházi betegekre összpontosítottak, míg az ő tanulmánya kórházi és nem kórházi betegeket egyaránt tartalmazott.

A leggyakoribb tünet a memóriazavar volt, amelyet általában agyi ködként emlegetnek. A kontrollcsoportokhoz képest a Coviddal fertőzötteknél 77%-kal nagyobb volt a memóriaproblémák kialakulásának kockázata.

Ráadásul a vírussal fertőzöttek 50%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek vérrögök okozta ischaemiás stroke-ot, mint a vírussal soha nem fertőzöttek csoportja.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a koronavírussal fertőzöttek 80%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek görcsrohamokban, 43%-kal nagyobb valószínűséggel voltak mentális egészségügyi problémáik (mint például szorongás vagy depresszió), 35%-kal nagyobb valószínűséggel volt fejfájásuk, és 42%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek mozgászavarokban, például remegésben, mint a kontrollcsoport tagjai.

Nem olyan régen oxfordi kutatók is hasonló eredményre jutottak, legalábbis abban, hogy a Covid negatív hatással van az agy működésére. Ők azt találták, hogy a koronavírus túlélőit még legalább két éven át nagyobb mértékben fenyegetik a pszichotikus zavarok, a demencia és hasonló állapotok kockázata.

Sőt, egy idei márciusi kutatásuk szerint még egy enyhe megbetegedés is olyan agyzsugorodással jár, amely egy évtizednyi normál öregedéssel egyenértékű.

(Egyébként a hivatkozott márciusi kutatás arra is rávilágít, hogy az agy "plasztikus" és képes meggyógyítani önmagát, tehát nem feltétlenül jelent a fenti megállapítás visszafordíthatatlan kárt az agyban, de attól természetesen még nem jó hír.)

Címlapkép: Getty Images

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Európai Unió zaszlo