Portfolio signature

Méregdrága lesz a magyar burgonya, már ha egyáltalán tudunk eleget termelni belőle

Portfolio
Az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, sokak kedvenc körete a burgonya egyre drágább lett az elmúlt években. Ugyanakkor nem az áremelkedés jelenti a legnagyobb problémát. Bár az elmúlt években tapasztalható történések ellenére is még mindig olcsóbb élelmiszernek számít a krumpli, komoly veszélybe kerülhet az ellátásbiztonság. Az egy főre jutó fogyasztásunkat nem vagyunk képesek hazai termelésből fedezni, így importra vagyunk utalva, az orosz-ukrán háború miatt azonban a beszerzési lehetőségek szűkülnek, amelyek további magas árakkal is járnak. Az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács szerint a termőterület csökkenésének megállításához és a hozamnövekedés javításához égető szükség lenne a belföldi adottságokon alapuló termesztés ösztönzésére, amelyhez elengedhetetlenek a kutatás-fejlesztési és beruházási támogatások.

Kritikus szinten a hazai burgonyatermesztés

A burgonya eredményes termesztéséhez alapvetően hűvösebb, de kellően napsütéses, a növekedési időszakban csapadékos időjárásra van szükség. Ugyanakkor a Kápát-medencében az elmúlt évtizedben tapasztható éghajlatváltozás kevésbé tolerálható körülményeket teremt a gumós növény számára - ismertette a Burgonyaszövetség a Portfolio-val.

A szakmai szervezet a jövőre nézve egyáltalán nem optimista, mivel szerintük ha a hozamok és a termőterület zsugorodása tartósan fennmarad a következő néhány évben, akkor az már a hazai ellátásbiztonságra is veszélyt jelent. Becsléseik szerint idén Magyarországon 160-165 ezer tonna burgonya teremhet, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 5 év alatt csökkent le 400 ezer tonnáról erre a szintre, úgy, hogy még 2021-re 270 ezer tonnát jeleztek.

2020-ban az egy főre vetített éves étkezési burgonya fogyasztás – szintén KSH adat - szerint 28,3 kilogramm volt, ezen felül számolódnak a vendéglátás, közétkeztetés és a feldolgozóipar igényei.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések