Portfolio signature

Nagy bajban vannak a cukrászdák, kényszerbezárási hullámra készülnek

A nyári, kora őszi fagylaltbevételek „tartják még a lelket” számos cukrászdában, amelyek bíznak egy erős adventi megrendelési hullámban. Ezzel együtt drámaian emelkedtek ezeknek az üzleteknek is az energiaköltségei. Míg tavaly a bevételük 5-6 százaléka ment el az energiaszámlák kifizetésére, addig év végére, de jövő év elejére mindenképp elérheti ez az arány a 15-20 százalékot. Ez már egy olyan terhet jelenthet sok vállalkozásnak, hogy akár ideiglenes bezárásokra is kényszerülhetnek - árulta el a Portfolio megkeresésére Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Az ilyen pár hónapos szüneteltetésnek viszont az a legnagyobb veszélye, hogy később nagy nehézségekbe ütközhet a tavaszi újranyitás, mert az egyszer már kényszerszabadságra küldött alkalmazottak addig találhatnak máshol munkát, vagy egyáltalán nem biztos, hogy vállalják újból a munkát a cukrászpultok mögött, ha belengi a szektort a létbizonytalanság.

Bezárási hullám jöhet

Most mindenki pánikhangulatban van, mert nagyon sok cukrászdának egyoldalúan mondta fel a szolgáltató a jelenleg még érvényben lévő szerződésüket

- mondta a Portfolio-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Mindenki próbál még költséghatékonyabban dolgozni, jobban odafigyelni az üzemeltetésre: ne menjenek feleslegesen a fagyasztók, vagy hűtőszekrények, ne fűtsék fel ésszerűtlenül a kemencéket és jobban megtervezzék, optimalizálják a sütéseket. Persze, a legtöbb cukrászdában ez eddig is így volt, hiszen energiaintenzív szektornak számítanak a vendéglátáson belül a cukrászdák is – hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

A cukrászok ipartestületi szakmai elnöke azt is hozzátette, hogy a hozzájuk beérkezett információk alapján, még a régi energiaáron számolva, a 2021-es évben a bevétel 5-6 százaléka volt az energiaköltsége a cukrászdák többségének. Ugyanekkora árbevételhez viszonyítva, és a mostani energiaárakkal számolva elérheti majd a 15-20 százalékot is ez az arány, amit már viszont nem lehet kitermelni. Erdélyi Balázs nem is kertelt azzal kapcsolatban, hogy emiatt milyen várakozások vannak a szektorban.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés