Előfizetői tartalom

Nincs megállás: újabb történelmi csúcs a magyar külkereskedelmi hiányban

Portfolio
Augusztusban az előzetes adatok szerint 1,299 milliárd euró hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben, ez egy hajszállal magasabb, mint az előző havi deficit. Mivel már az is az eddigi legnagyobb hiány volt a magyar gazdaság történetében, ezért a friss adat új csúcsot jelent.

A külkereskedelmi mérleg rendkívüli mértékű romlását alapvetően az energiaárak elszállása okozza. Ezért hiába megy szép pályát az export, az import olyan tempóban növekszik, hogy a mérleg kilyukadt, és hónapról hónapra brutális hiány keletkezik. Augusztus ebből a szempontból szélesőségesen mutatja meg ezt a képest: a kivitel euróban számolva 37%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, a behozatal 41%-kal. Az export ilyen mértékű száguldása azért kivételes eset: a tavaly augusztus a gyári leállások, ellátási problémák miatt egy "lyukas" hónap volt, ezért a viszonyítási alap nagyon mélyre került.

Egy évvel ezelőtt egyébként már látszott a látszott a baj kezdete, hiszen 717 millió eurós volt az áruforgalmi hiány, de az idei augusztus ezt is bőven túlszányalja. Ezért a 12 hónapra visszatekintő hiány már 5,7 milliárd euró. Jellemző a meredek romlásra, hogy az ezt megelőző egy évben még közel ugyanekkora többletet mutattak a számok.

Az év eleje óta 4,8 milliárdos a külkereskedelmi hiány, természetesen ez is messze a legnagyobb a magyar gazdaságtörténetben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés