Előfizetői tartalom

A medvepiaci rali illúziója

A tőkepiaci teljesítmények csalódást okoztak, amelynek következtében hatalmas vagyonok égtek el idén. Az S&P 500 index kétszámjegyű csökkenést produkált az év eleje óta a piacon jelenlévő kockázatok miatt.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Az augusztus közepe óta tartó esés addig tartott, ameddig a legtöbb mutató már pesszimista képet festett, ami egy fellendüléshez vezetett Amerikában. A pesszimizmus természetesen valós volt, hiszen az inflációs mutatók nem javultak, sőt, a szeptember végi inflációs mutató felül is múlta a várakozásokat. Voltak optimizmusra utaló jelek is, hiszen a munkanélküli segély iránti igények csökkentek, valamint a fogyasztás is 2%-kal nőtt negyedéves bázison, meghaladva a prognózisokat. Viszont ez további Fed-szigort is jelent, hiszen ha jól teljesít a gazdaság, illetve a foglalkoztatottság is javul, akkor a Fed-nek többet kell tennie a gazdaság lassításának érdekében.

A legfrissebb adatok alapján a bérek növekedése elkezdett lassulni, viszont még mindig 5% körüli növekedést látunk a tavalyi évhez képest. Ahhoz, hogy a Fed változtasson a politikáján, a munkaerőkeresletnek csökkennie kell, aminek hatására a bérek növekedése is az inflációs cél alá kerülhet, ami első körben a szigorítási ciklus leállítására is késztetheti a jegybankot. Az elmúlt tizenöt évben az átlagos bérnövekedés 2,6 százalék volt, tehát közel az inflációs célszinthez. Valószínűleg a Fed azt szeretné látni, hogy a bérdinamika ehhez a szinthez csökken.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés