Előfizetői tartalom

Újabb frontot nyitottak a szuperhatalmak - Évtizedes technológiai háború jöhet

Portfolio
Az USA és Kína között évtizedek óta húzódó geopolitikai és kereskedelmi feszültség egy új fejezete nyílt meg a hónap elején, mikor a Biden-kormányzat új korlátozó intézkedéseket jelentett be a chipkereskedelemben. A szakértők által példa nélkülinek nevezett lépés keretében az Egyesült Államok korlátozza a fejlett számítógépes chipek Kínának történő értékesítését, amivel igyekszik visszafogni a pekingi technológiai és katonai ambíciókat. A lépések célja, hogy elvágják a Kínába irányuló kritikus fontosságú technológia szállítását, amely olyan ágazatokban használható, mint a fejlett számítástechnika és a fegyvergyártás. Az intézkedésnek már most is van egy nagy áldozata, az Apple ugyanis lapértesülések szerint egy olyan kínai gyártótól akart chipeket vásárolni, amely végül a korlátozás alá került.

Célkeresztben a kínai chipgyártás A Biden-kormányzat október elején egy átfogó exportellenőrzési csomagot jelentett be, beleértve egy olyan intézkedést, amely elvágja Kínát bizonyos félvezető chipektől, amelyeket bárhol a világon amerikai berendezésekkel gyártanak, ezzel feltehetően jelentősen lassítva Peking technológiai és katonai fejlődését. A szabályok - amelyek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái