Erdőtűz
Gazdaság

Klímapokol: a világ ég, és a szemünk előtt fullad vízbe - Kemény szavak csattannak a klímacsúcson

MTI
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a tehetősebb államokat az alacsony jövedelmű országok erősebb támogatására a klímaválság közepette.

Guterres csütörtökön az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) kijelentette, hogy szükség van a klímaváltozás okozta károk kiegyenlítését szolgáló hiteles és nagyszabásúbb megállapodásra.

Sürgette az iparosodott északi országokat, hogy teljesítsék ígéretüket, miszerint 2020-tól évi 100 milliárd dollárra emelik a déli országoknak nyújtott támogatásukat, hogy azok csökkenthessék a kibocsátásukat és felkészülhessenek a hatásokra.

Az idő eljárt afölött, hogy a veszteségekről és károkról beszéljünk. Cselekedni kell

- hangoztatta az ENSZ-főtitkár.

Senki sem tagadhatja a világon a válság méretét. A világ ég és vízbe fúl a szemünk előtt

- tette hozzá.

A péntekig tartó klímacsúcson résztvevő mintegy kétszáz állam nehéz tárgyalásairól szólva Guterres elmondta, hogy a déli és az északi félteke államai, a fejlődő és iparosodott országok között bizalomhiány van. "Ez azonban nem az az idő, amikor ujjal kell mutogatni egymásra, mivel az emberiség legnagyobb kihívása előtt állunk" - hangsúlyozta. "A világ figyel minket és egyszerű üzenete van: folytassátok és teljesítsetek" - fűzte hozzá.

Guterres nagyobb erőfeszítéseket követelt a klímára káros üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása terén is. Mint mondta, nem arról van szó, hogy életben tartsák a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás szerinti 1,5 Celsius fokos korlátot, hanem, hogy az emberiség túlélését biztosítsák. Az olaj, földgáz és szén egyre nagyobb felhasználására reagálva arról beszélt, hogy

a fosszilis energiahordozók rabul ejtették az emberiséget. A megújuló energiaforrások jelentik a lehajtóutat a klímapokolba vezető autópályáról.

 Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Benzinkút