ekb épület
Gazdaság

Megszólalt az EKB embere a kamatemelésről: lehet, hogy csalódni fog a piac

Portfolio
Az Európai Központi Banknak "korlátozott" mozgástere van arra, hogy kisebb lépésekben emelje a kamatot, mivel az energiaárak miatt hozott kormányzati intézkedések magasan tartják az euróövezeti inflációt – számol be a hírről a Financial Times.

Isabel Schnabel, az EKB igazgatótanácsának tagja arra figyelmeztetett, hogy az EKB-nak "korlátozott" mozgástere van arra, hogy kisebb lépésekben emelje a kamatot, mivel a háztartásokat és a vállalkozásokat az energiaárak emelkedése ellen védő kormányzati intézkedések hosszabb ideig magasabb szinten tartják az euróövezeti inflációt.

Schnabel szerint a jövő havi ülésen a kisebb kamatemelésekre való áttérésre vonatkozó piaci várakozások csökkentették a hitelfelvételi költségeket, ami megnehezítette a monetáris szigorítás lassabb ütemre való áttérését.

Schnabel úgy véli, hogy a kormányzati támogatási intézkedések hatása miatt az EKB-nak tovább kell emelnie a kamatlábakat, hogy az euróövezeti infláció csökkenjen, és visszatérjen a 2 százalékos célhoz.

A lap megjegyzi, hogy a befektetők nagy valószínűséggel 0,5 százalékpontos kamatemelésre számítanak a jövő hónapban, miután az EKB a legutóbbi két kamatdöntő ülésén 0,75 százalékpontos emelést hajtott végre. Schnabel azonban elmondta, hogy az eddig beérkező adatok arra utalnak, hogy a kamatemelések ütemének lassítására továbbra is korlátozott a mozgástér, még akkor is, ha közeledünk a "semleges" kamatlábra vonatkozó becslésekhez.

A cikk szerint Schnabel megjegyzései hangsúlyozzák, hogy az EKB jövő havi kamatdöntő ülésén vélemény összeütközésekre kerülhet sor, mivel a döntéshozók megosztottak abban a kérdésben, hogy fenntartják-e az ütemet, vagy a recesszió jelei miatt kisebb emelésekre térnek át.

Az EKB múlt havi ülésének csütörtökön közzétett jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a kormányzótanács tagjai egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az infláció magas szinten marad, és hogy másodlagos hatások és ár-bér-spirál alakulhat ki.

Címlapkép: Getty Images

tízezresek
brit rendőrség
napelem csaladi haz lakas

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
erik nielsen unicredit