orban-viktor-visegradi-negyek-csucstalalkozoja-kassa
Gazdaság

Orbán Viktor: minden akadály elhárult az EU-s pénzekről szóló megállapodáshoz

Portfolio
"Úgy érezzük, hogy minden akadály elhárult az európai intézmények, a Bizottság és Magyarország között, ami a megállapodást eddig hátráltatta" - jelentette ki az uniós források kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök, a visegrádi négyek kassai találkozóját követő sajtótájékoztatón. Egy mai kormányzati háttérbeszélgetésen kiderült: a magyar kormány is csak a sajtóból tudta meg, hogy az Európai Bizottság szűkkörű felsővezetése tegnap váratlanul úgy döntött, fenntartja az eredetileg javasolt 7,5 milliárd eurónyi felfüggesztést a felzárkóztatási forrásoknál, mert elégedetlen a 17 féle magyar korrupcióellenes és közbeszerzési lépés eddigi végrehajtásával. A magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy "már van 18. igény is", és azt is teljesíteni fogjuk. A legfrissebb információk szerint azonban nem 17 vagy 18, hanem összesen 27 vállalást kell előre és maradéktalanul teljesíteni ahhoz, hogy a magyar kormány forrásokhoz tudjon jutni a helyreállítási programból.

Ami a tárgyalásokat illeti: azok jól haladnak. 17 pontból álló csomagról egyeztünk meg az Európai Bizottsággal. Ez úgy történt, hogy ők megmondták, mit akarnak. Ez 17 akarás volt. Ezeket konkretizáltuk és végrehajtottuk. Tehát most várjuk, hogy a november 30-án esedékes ülésen döntsenek a Bizottság tagjai. Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk, és amiben megegyeztünk

- mondta el a közmédia kérdésére a 444 beszámolója szerint Orbán Viktor miniszterelnök a kassai V4-találkozót követő sajtótájékoztatón.

Azóta persze már van 18. igény is, arról is megegyeztünk, hogy azt is teljesíteni fogjuk, de annak a határideje az nem most van, hanem márciusban, és a Bizottság ezt a márciusi határidőt fogadta el. Az is meglesz. Tehát mi úgy érezzük, hogy minden akadály elhárult az európai intézmények, a Bizottság és Magyarország között, ami a megállapodást eddig hátráltatta

- fejtette ki véleményét a magyar kormányfő.

Ahogyan arról beszámoltunk, egy mai kormányzati háttérbeszélgetésen kiderült: a magyar kormány is csak a sajtóból tudta meg, hogy az Európai Bizottság szűkkörű felsővezetése tegnap váratlanul úgy döntött: fenntartja az eredetileg javasolt 7,5 milliárd eurónyi felfüggesztést a felzárkóztatási forrásoknál, mert elégedetlen a 17 féle magyar korrupcióellenes és közbeszerzési lépés eddigi végrehajtásával.

Fontos tudni, hogy a Szabad Európa és a Népszava friss információi szerint nem 17, hanem összesen 27 féle (!) vállalást kell előre és maradéktalanul teljesíteni ahhoz, hogy a magyar kormány forrásokhoz tudjon jutni a helyreállítási programból.

Ezzel együtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a felfüggesztéssel érintett pénzen kívül a többi pénzről megszülethetnek év végéig a szükséges megállapodások, illetve a helyreállítási programról is, így a Brüsszel felől érkező folyósítások volumenét egyelőre nem érinti a jogállamisági eljárás fennmaradó monitoringja. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményen utalt rá, hogy az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós hitelprogram kapcsán a magyar kormányzati álláspontban esetleg lehet változás, de a globális minimumadóval kapcsolatos magyar álláspontban nem.

A kassai V4-csúcstalálkozón az is kiderült, hogy a korábban ígértekkel ellentétben Magyarország csak a jövő évben, 2023 első országgyűlési ülésén veszi napirendre Finnország és Svédország NATO-tagságát. Lengyelország kormányfője, Mateusz Morawiecki a nap folyamán közölte, hogy ígéretet kapott Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől arra, hogy Magyarország alig több mint egy hónapon belül ratifikálja Finnország és Svédország NATO-tagságát.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú
zenehallgatás fejhallgató pihenés
gáz
whisky
fegyver-pisztoly
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
dohányzás cigaretta