rubel
Gazdaság

Brutális tempóban égeti az oroszok pénzét a háború, egyre nagyobb bajban Putyinék

Portfolio
Jelentős terhet ró az orosz költségvetésre a háború, a hadianyagok beszerzése, az aktív katonák fizetése, és az elhunytak kompenzálása együtt dollármilliárdokkal rontja havonta az egyenleget, miközben a költségvetés bevételei is meredeken esnek.

A háború finanszírozása egyre drágább Moszkvának, az iráni és észak-koreai harci eszközök beszerzése sem olcsó mulatság, és a háború költsége Oroszország számára jövőre még magasabb lehet – írja az ukrán Forbes.

A Forbes számításai szerint a háború eddig Oroszország számára 82 milliárd dollárba fájt 9 hónap alatt.

Ez csupán a közvetlen katonai költségeket tartalmazza, és nem számol az olyan kiadásokkal, amelyek szintén a háborúhoz köthetők, de nem katonai célú kiadások (például a szankciók hatása az orosz gazdaságra szintén nem része ennek).

2021-ben a teljes költségvetési bevétel 340 milliárd dollár volt. Ez azt jelenti, hogy az idei évben az orosz kormány a tavalyi bevételeinek negyedét költötte el katonai kiadásokra.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy idén is a kiadások negyedét fogja kitenni a katonai költekezés. Az eddigi adatokból azt látjuk, hogy az év elején nőttek, az év második felében viszont csökkennek a költségvetési bevételek a szankciók hatására, miközben a kiadás nő – azaz az oroszok masszív deficittel zárják majd az évet, a kiadásokon belül pedig nő a katonai célú kiadások aránya.

Tavasszal az orosz kormány fő költségvetési bevétele a kőolaj és a földgáz volt (főleg előbbi), naponta 1 milliárd dolláros bevételt realizáltak ezeken. A kőolaj árának esésével, a rubel erősödésével, az olajexport erőteljes visszaesésével viszont csökkennek a fosszilis energiahordozókból származó bevételek. Decemberben az EU nem fog több orosz kőolajat vásárolni, ez tovább ronthatja az orosz költségvetés helyzetét.

A Forbes emlékeztet, hogy a hadat viselő katonákra naponta nagyjából 200 dollárt költ az orosz kormány. Októberben 300 ezer embert mobilizált az orosz kormány, ez havonta 1,8 milliárd dollárral emeli az oroszok kiadásait. A teljes katonai kiadás havonta így jelenleg 2,7 milliárd dollár lehet.

Az orosz kormánynak nemcsak az aktívan hadat viselő katonák, de az elhunytak is komoly költséget jelentenek. Nyáron egy hónapban 1 milliárd dollárba került a kormánynak az elhunyt katonák családjainak kompenzálása, a megemelkedett katonai veszteségekkel ez a legutóbbi hónapokban 3,5 milliárd dollár fölé nőtt a Forbes számításai szerint.

Mindez csak becslés, az orosz kormány ugyanis tavaly tavasz óta nem közli a költségvetés kiadási oldalának részletes bontását, csupán a fő számokat látjuk. Természetesen a pontos összegeket nehéz megbecsülni, hiszen az oroszok az elhunytak számát sem közlik, és a sorozás mértékéről szóló információk is lehetnek pontatlanok, és nem kizárható, hogy a Forbes becslése erősen túlzó, mivel a jelek szerint az ukrán adatokkal számolnak az orosz emberveszteségek számbavételekor. Mindenesetre az nyilvánvaló, hogy elképesztő összegeket emészt fel a háború, az orosz költségvetés idén és jövőre egészen biztosan jelentős deficitet mutat majd.

Címlapkép: Getty Images

Erste bank logo
boeing747
iran-teheran-irani-zaszlo
novák katalin
pentagon usa
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2023. március 21.
Agrárium 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
infláció bolt beváráslás fogyasztás kisker