Európai Unió zaszlo
Gazdaság

Fontos döntések születtek az energetikai miniszterek rendkívüli tanácsülésén

Portfolio
Lezajlott a EU energetikai minisztereinek rendkívüli tanácsülése, melyen a válságkezelő csomag öt eleméről sikerült megállapodni, azonban a gázársapka ügyében továbbra sincsen konszenzus - írja a HVG.

Urula von der Leyen még októberben jelentette be az Európai Bizottság energetikai javaslatait, viszont ezek megvitatása eddig kevés sikerrel járt. A tegnapi ülésnek viszont volt eredménye, ugyanis a következő megállapodások születtek:

  • A közös gázbeszerzés ügyében megállapodtak arról, hogy a 13,5 milliárd köbméter gázt fog az EU közösen beszerezni, így a kereslet összesítésének köszönhetően a tagállamoknak nem kell majd egymásra licitálniuk.
  • Márciustól az LNG (cseppfolyósított földgáz) árát nem a holland TTF tőzsde, hanem egy, az EU által kialakított megfelelőbb tőzsde fogja meghatározni – ennek köszönhetően az árak kedvezőbben alakulhatnak, kevesebb kitettséggel az esetleges orosz manipulációnak.
  • Uniós pénzügyi és egyéb támogatásban részesülhetnek az energiacégek a gázellátás biztonsága érdekében, amivel a cél, ne léphessen fel a likviditási problémák miatti esetleges energiahiány.
  • Ha egy tagállamba valamilyen okból nem lehetséges az megszokott módon az energiabehozatal, az unió garanciát vállal arra, hogy kisegíti a bajba jutott országot a többi állam által.
  • Végül a miniszterek döntöttek az alternatív energiaberuházások felgyorsítása mellett is, melynek értelmében hamarabb zárulhatnak az alternatív és zöld projektek, technológiák engedélyezési folyamatai, ezért azok hamarabb valósulhatnak meg és kezdhetnek működni.

Utóbbival kapcsolatban több fontos részletről is írnak az ülést követő sajtóközleményben. Az új ideiglenes szabályok maximális határidőket határoznak meg a napenergiát hasznosító berendezések engedélyezésére (3 hónap), a meglévő megújulóenergia-erőművek korszerűsítésére (erőmű-átalakítás, 6 hónap) és a hőszivattyúk telepítésére (1 és 3 hónap) vonatkozóan. Emellett a megújuló energiával kapcsolatos projektek esetében bevezetik a kiemelkedően fontos közérdek vélelmét.

Utóbbi azt jelenti, hogy tanács megállapodott abban, hogy vélelmezni kell, hogy a megújuló energia előállítására szolgáló létesítmények és berendezések tervezése, megépítése és üzemeltetése kiemelkedően fontos közérdeket szolgál. Ez lehetővé teszi majd, hogy az ilyen projektek egyszerűsített értékelés tárgyát képezzék több, bizonyos uniós irányelvekben meghatározott környezetvédelmi kötelezettség tekintetében. A tagállamok a rendeletet kiegészítették azzal a lehetőséggel, hogy e rendelkezések alkalmazását a tagállamok területük bizonyos részeire, valamint egyes technológiatípusokra vagy projektekre korlátozhatják.

Több kérdésben tehát sikerült megállapodniuk a minisztereknek, ezeket javaslatokat pedig a következő ülésen, december 13-án meg is szavazhatják.

A nagy kérdés viszont továbbra is a gázársapka, amelyről ezúttal sem született meg állapodás.

A bizottság 275 euró per MWh felső határt javasolt, de ez sokak szerint túlságosan magas. Mások – mint például a magyar kormány – pedig egyáltalán nem tartják jó ötletnek a gázársapkát.

Címlapkép: Getty Images

rubel
benzin
rossmann
költségvetés elszáll száll hiány repül zuhan

Kiszámoló Önök kérték

Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről, ami lázban...

Holdblog Jegybanki aranyláz

A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globálisan 400 tonnát...

Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
rubel