Nagyon úgy néz ki, hogy súlyosabb lesz a koronavírus következő változata

Portfolio
A Covid-19 következő változata veszélyesebb lesz az idei év nagy részében domináns omikron törzsnél– valószínűsíti egy dél-afrikai vizsgálat, amelyet ugyanaz a laboratórium végzett el, ahol az omikront is először tesztelték a vakcinákkal szemben.

A Bloomberg beszámolója szerint a durbani Afrika Egészségügyi Kutatóintézet Alex Sigal vezette kísérletében hat hónapig egyetlen legyengült immunrendszerű (konkrétan HIV-vel fertőzött) személy szervezetéből származó Covid-19 minták összetételét vizsgálták meg.

Kimutatták, hogy a vírus patogén irányban fejlődött tovább fél év alatt egy olyan szervezetben, amelyben volt lehetősége erre, vagyis egy új variáns több betegséget okozhat, mint a jelenleg uralkodó omikron törzs. A hat hónap alatt a vírus kezdetben ugyanolyan mértékű sejtfúziót és súlyosságot mutatott, mint az omikron BA.1 változata, de a mutációja révén ezek a szintek emelkedtek, és a Covid-19 első, a kínai Vuhanban azonosított változatához hasonlóvá váltak.

Az eredmények azt jelzik, hogy a Covid-19 kórokozója tovább mutálódhat, és egy új változat súlyosabb betegséget, több halált okozhat, mint a viszonylag enyhe omikron törzs. A tanulmányt, amely arra utal, hogy a Covid-19 nem csak enyhébb (lásd omikron), hanem súlyosabb változatában is életképesebb lehet a korábbiaknál, külső szakértők még nem bírálták el.

Kemenesi Gábor virológus október végén írt arról, hogy jelentős változás a koronavírus háza táján, hogy immáron látható módon is megjelentek és terjednek a vírus rekombináns változatai. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy különböző variánsok gének szintjén keverednek és szintén az előbb már említett tulajdonságok (immunitás kerülése, jobb terjedés stb.) felé fejlődnek. Meglátása szerint elértük a pandémia azon szakaszát, amikor egymással párhuzamosan, több variáns is terjed világszerte, és nagyon hasonló irányba mutálódnak (a kutatók ezt konvergens evolúciónak hívják).

"Ez nagyjából arra utal, hogy nagyon hasonló hatások érik a vírust mindenhol, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már a világ nagy része rendelkezik valamilyen módon megszerzett immunitással – azaz vagy vakcinálva lett, vagy találkozott a vírussal, vagy mindkettő egyszerre. A vírus több párhuzamosan felbukkant és terjedő variánsa, hasonló mutációk begyűjtésével próbálja az így kialakult immunitást kicselezni, legalábbis antitestek szintjén – ez a gyakorlatban „az újra elkaphatjuk” felé nyit kaput" - magyarázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF