koronavírus
Gazdaság

Aggódva figyelik az ijesztő új koronavírust, amely két hónap alatt átvette az uralmat

Portfolio
Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) pénteken úgy becsülte, hogy az Omicron BQ.1 és BQ.1.1 alváltozatai teszik ki az országban a november 19-én véget ért héten a COVID-19-es megbetegedések közel felét, szemben az előző heti 39,5%-kal - számolt be a Reuters.

A BQ.1 és BQ.1.1 mindössze két hónapja jelent meg az Egyesült Államokban, de

mostanra az összes koronavírus eset 49,7%-át teszi ki.

A BQ.1.1 a közelmúltban felfedezett esetek közel 24,2%-át tette ki, és a BQ.1 a november 19-i héten a becslések szerint az esetek 25,5%-át tette ki - közölte az amerikai járványügy.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a BQ.1 alváltozatok súlyosabb járványt okozhatnak, mint a BA.4 vagy a BA.5 omikron variánsok - közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, de egyes ázsiai laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva figyelmeztetett, hogy a variáns kikerülhet bizonyos immunvédelmet.

Az új variánsokat a szabályozó hatóságok és a vakcinagyártók szorosan figyelemmel kísérik, ha esetleg elkezdenék kikerülni a jelenlegi oltások által nyújtott védelmet.

A BA.5-ös alváltozat - amely az év elején a COVID-19-es megbetegedések nagy részét okozta - kiszorulóban van, jelenleg a becslések szerint az esetek 24%-át teszi ki, szemben a november 12-én véget ért héten tapasztalt 33,8%-kal.

Kemenesi Gábor virológus október végén írt arról, hogy jelentős változás a koronavírus háza táján, hogy immáron látható módon is megjelentek és terjednek a vírus rekombináns változatai. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy különböző variánsok gének szintjén keverednek és szintén az előbb már említett tulajdonságok (immunitás kerülése, jobb terjedés stb.) felé fejlődnek. Meglátása szerint elértük a pandémia azon szakaszát, amikor egymással párhuzamosan, több variáns is terjed világszerte, és nagyon hasonló irányba mutálódnak (a kutatók ezt konvergens evolúciónak hívják). "Ez nagyjából arra utal, hogy nagyon hasonló hatások érik a vírust mindenhol, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már a világ nagy része rendelkezik valamilyen módon megszerzett immunitással – azaz vagy vakcinálva lett, vagy találkozott a vírussal, vagy mindkettő egyszerre. A vírus több párhuzamosan felbukkant és terjedő variánsa, hasonló mutációk begyűjtésével próbálja az így kialakult immunitást kicselezni, legalábbis antitestek szintjén – ez a gyakorlatban „az újra elkaphatjuk” felé nyit kaput" - magyarázta a szakember.

Miont korábban beszámoltunk róla,Roy Gulick, a Weill Cornell Medicine és a NewYork-Presbyterian Hospital fertőző betegségek osztályának vezetője a CNBC-nek azt mondta:

"a különösen aggasztóak a BQ.1 és egy másik rokon, a BQ.1.1.1 nevű variáns. Ez a kettő elég gyorsan terjed az Egyesült Államokban". A "Scrabble" változatok Gulick szerint nagyon ellenállóak a Bebtelovimabbal szemben, amely a Covid-19 kezelésében általánosan használt és ajánlott terápia, különösen azoknál a betegeknél, akik nem szedhetnek olyan vírusellenes szereket, mint a Paxlovid vagy a Remdesivir.

"E három variáns, tehát a két BQ, valamint a 4.6 és még néhány más variáns közös tulajdonsága, hogy ellenállóbbak az általunk használt monoklonális antitestekkel szemben" - mondja. A kitérő jellegük valószínűleg hatástalanná teszi a Bebtelovimabot az ezekből a változatokból származó Covid-19-fertőzésben szenvedő betegeknél - teszi hozzá. "Aggódunk amiatt, hogy ezek az új változatok, mivel a monoklonális antitestek némelyike nem lesz hatékony a megelőzésben vagy a kezelésben, az esetek számának növekedéséhez vezethetnek" - mondja.

Címlapkép: Getty Images

nagy márton
GettyImages-1245190864

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
nagy márton