Előfizetői tartalom

Elszállt a magyar állam forrásbevonási költsége a friss fejlemények hatására

Portfolio
Az üzemanyagár-stop kedd éjjeli bejelentése és a ma reggeli várt feletti inflációs adat jócskán megnövelte a magyar állam forrásbevonási költségét az állampapírpiacon, ezt jelzi a tegnapi és mai diszkontkincstárjegy-aukciók átlaghozama is. A határidős kamatpiacon is markáns változás zajlott le az utóbbi napokban, így már sokkal kisebb kamatcsökkentést áraz csak a piac a jegybanktól 6-9 hónapos távon. Ez nem véletlen, hiszen a vártnál magasabb inflációs pálya a forintot kéthavi mélypontra küldte ma, az pedig szintén nem tesz jót az inflációnak, így korlátozza az MNB kamatcsökkentési mozgásterét.

Miután kedden éjjel bejelentette a kormány, hogy azonnali hatállyal megszünteti a 480 forintos hatósági árat az üzemanyagpiacon, és ez mintegy 2-2,3%-ponttal magasabb inflációs pályához vezethet a kormány várakozásai szerint, már a szerdai 6 hónapos diszkontkincstárjegy aukción is kiütközött ennek a hatása: a befektetők hirtelen jóval magasabb kamatot követeltek meg azért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés