Előfizetői tartalom

A telefon csörög, de a tervezőasztal üres: szembejött a valóság az építőiparban

Halmi Tamás, HÁsZ Kft.
A munkák mennyiségétől az alapanyagok árán át a szakemberek bérezéséig megannyi változás várható, sőt már történik is az építőiparban. Az ágazat nehézségei nem a háborúval kezdődtek, az csupán felerősített és felgyorsított számos folyamatot. Bár nehezebb boldogulni, mint korábban, a válság hosszú távon lehetőség is, főként azoknak, akik időben elkészítették a maguk alternatív forgatókönyvét. Ezzel együtt az is biztos: ha máskor nem, most lezajlik a generálkivitelezők és az alvállalkozók között egy természetes szelekció, a konjunktúra szakmai minimumra sem képes „hősei” elhullanak.

A 2010-es évtized második felét jellemző építőipari eufóriának mára vége. De tévedés azt gondolni, hogy ez az orosz–ukrán háború februári kitörésével kezdődött volna. Már az azt megelőző hónapokban is érezhető volt, hogy akkorára nőtte ki magát a piac, amit a termelés egész egyszerűen nem tudott lekövetni. Kezdetben „csak” a kétkezi munkás hiányzott, aztán...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái