Előfizetői tartalom

Évtizedek óta nem látott kísérlet zajlik Magyarországon, amiért egyre súlyosabb árat fizetünk

Portfolio
Egészen elképesztő mértékű áremelkedés rázza meg Magyarországot, ráadásul az inflációs prognózisok folyamatosan emelkednek, így nem csoda, hogy az élelmiszerkiskereskedelem jelentős mértékben csökken. A boltosok még annál is nagyobb áremelkedéssel néznek szembe (a beszerzést tekintve), mint a vásárlók, vagyis a következő hónapokban még magasabbak lehetnek az árcédulák a polcokon. Egyes boltok pedig már nemcsak az árstopos termékeket árulják veszteséggel, hanem más termékeket is, így a beszerzések terén sakkozniuk kell, ami kifejezetten feszes készletgazdálkodást tesz szükségessé. Miután egyre nyílik az olló az árak tekintetében árstopos és a nem árstopos termékek között, így a kereslet eltolódása miatt a következő hónapok rázósak lesznek. Forrásaink szerint egyrészt az import kiszoríthatja a magyar termékeket, másrészt egyre több termékhiány lehet.

Már nemcsak az átlagbér vásárlóereje zuhan, hanem a kiemelkedően nagymértékben emelkedő minimálbér reálértéke is visszaesik, úgy elszállt az infláció. Novemberben már 22,5%-kal nőttek a fogyasztói árak, ilyen gyors áremelkedésre a gazdaságkutató intézetek és a banki elemzők sem számítottak. Az élelmiszerárak növekedése majdnem dupla ekkora volt, megközelítette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés