Előfizetői tartalom

Egekbe szökő gázár és energiaválság - Hogy kerüljük el, hogy az energiaárak ismét letarolják a gazdaságot?

Az év elején kitört háború a feje tetejére állította az energiapiacot: az európai retorziókra reagálva az oroszok jelentősen visszafogták a kontinensre érkező gázszállítást, aminek következtében valósággal az egekbe szökött a gáz ára, ez hatalmas problémákat okozott az ellátási rendszernek és kilátástalannak tűnő helyzetbe sodort egész iparágakat. Azóta többek között a rekordmennyiségű cseppfolyósított földgáz beáramlásának köszönhetően mérséklődött a helyzet, az azonban továbbra is központi kérdés a döntéshozók számára, hogy az energiacégekre kivetett különadók és a keresletcsökkentési intézkedések mellett hogyan avatkoznak be az energiapiacon jövőre annak tudatában, hogy egy kedvezőtlenebb szcenárió megvalósulása esetén akár 57 milliárd köbméteres hiány is kialakulhat a gázpiacon.

Az energiaválság tovagyűrűző hatásai

Az egész kontinenst érintő energiaválság jövőre is jelentős nyomást gyakorolhat Európa gazdaságának építőköveit alkotó iparágakra: az olyan energia- és gázigényes ágazatok, mint az acél-, műtrágya-, és az alumíniumipar kénytelenek lehetnek az elsősorban gázpiacot érintő nehézségek miatt gyárakat bezárni, vagy a növekvő költségeket a fogyasztókra hárítani. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, ha ezek a jellemzően a beszállítói lánc alján elhelyezkedő vállalatok nem tudnak termelni, annak súlyos következményei vannak azokra az ágazatokra, amelyek függenek attól, hogy hozzájussanak a megfelelő alapanyagokhoz. Ha például leáll a műtrágyagyártás, akkor a melléktermékként keletkező CO2 ellátás is akadozni kezd, amit a vágóhídaktól kezdve a sörgyártáson át, az élelmiszerek szállításánál használt szárazjég előállításáig használnak számos iparágban - és ez csak néhány a számos érintett ágazatból.

Egy potenciális energiaválság tehát azzal a kockázattal jár, hogy

az évtizedek óta látott legsúlyosabb megélhetési válság miatt a háztartások még nehezebb helyzetbe kerülnek, és a gazdaságok recesszióba fordulnak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés