Előfizetői tartalom

Fontos fejlesztések jönnek a magyar villamosenergia-rendszernél

Több lényeges fejlesztés is folyamatban van, illetve már meg is valósult annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen működtetni a magyar villamosenergia-rendszer kiegyenlítő szabályozását - közölte a MAVIR. Az ellátás és a felhasználás egyensúlyban tartását szolgáló kiegyenlítő szabályozás tökéletesítése növeli a rendszer rugalmasságát, ezáltal végső soron az olyan időjárásfüggő kapacitások rendszerbe integrálhatóságát is javítja, mint a naperőművek.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR közlése szerint számos fejlesztés zajlik a kiegyenlítő szabályozás hatékonyabb működtetése érdekében a társaságnál. A kiegyenlítő szabályozás a fogyasztás és a termelés, illetve import folyamatos összehangolását szolgálja többféle eszközzel, ami elengedhetetlen az ellátás biztosításához, tekintettel arra, hogy a villamos nagyobb mennyiségű rendszerszintű tárolása egyelőre nem megoldott. A kereslet és a kínálat összehangolása során bizonytalansági tényezőt jelentenek például az üzemzavarok vagy a növekvő hazai naperőmű kapacitás esetében az időjárás változékonysága, de a fogyasztás is alakulhat a várttól eltérően.

Rövidebb távra kell előrejelezni a termelést és fogyasztást

A fejlesztések egyik fókuszterülete a termelőket (és fogyasztókat) képviselő úgynevezett mérlegkörök menetrendadási határidejeinek közelítése a tárgyidőszakhoz, ugyanis az alacsony likviditás mellett a hosszabb előretartás a legnagyobb akadálya a napon belüli kereskedési lehetőségek maximális kihasználásának. Ennek érdekében a 2022. december 1-jei üzleti naptól kezdve a termelési és fogyasztási menetrendek beadási határideje 30-ról 20 perces előretartásra változott, vagyis a termelési és fogyasztási terveket/előrejelzéseket legkésőbb 20 perccel azon időszak előtt kell benyújtani, amely időszakra ezek a tervek vonatkoznak. Ennek az úgynevezett előretartásnak a rövidülése önmagában javítja a menetrendezés pontosságát, hiszen az előrejelzések bizonytalansága annál kisebb, minél közelebbi jövőbeli időszakra vonatkoznak, a pontosabb menetrendek pedig kisebb kiegyenlítő szabályozási igényt jelentenek.

Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy a rendszerirányító többféle biztonsági (szabályozási) tartalékot tart fenn, illetve vásárol (köt le) a piaci partnerektől (jellemzően erőművektől) annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság az előre nem látható események közepette - a menetrendektől való eltérés esetén - is biztosítható legyen. Ezek az úgynevezett rendszerszintű szolgáltatások a különböző szituációk által megkövetelt eltérő típusú tartalékokat képeznek. A megawattban kifejezhető tartalékok többlet és hiány, vagyis termeléskiesés, például erőművek üzemzavara esetére is mozgásteret adnak a rendszerirányítónak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés