Előfizetői tartalom

Durva lett a magyar folyó fizetési mérleg hiánya, de vannak jó hírek is

Portfolio
A megugró gáz- és áramárak felduzzasztották Magyarország energiaszámláját, és ezzel rontották a külső egyensúlyi mutatókat - értékelték az OTP elemzési központ szakértői a folyó fizetési mérleg harmadik negyedéves, a GDP 8,5%-ára emelkedő hiányát. A közvetlen külföldi közvetlen tőkebefektetések közelmúltbeli élénkülése ellenére a hiány jelentős részét adósságból finanszírozta a nemzetgazdaság, így a külső adósság a GDP 67%-ára emelkedett. Bár a hiány nagyon magasnak tűnik, jó hír, hogy a várakozásokhoz képest mégis kissé alacsonyabban alakult, ráadásul az ősszel csúcson lévő energiaárak esése, illetve a gazdaság alkalmazkodása miatt a következő negyedévek már mérséklődést hozhatnak.

Előre tekintve, az energiaárak közelmúltbeli éles korrekciója és a belföldi gazdaságban jelenleg is zajló kiigazítás a külső egyensúlyhiány a 3. negyedévben érte el a csúcspontját, és a jövőre nézve a hiány csökkenni fog. Az OTP szakértői várakozása szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a negyedik negyedévben 7%-ra, 2023-ra pedig 5% körüli szintre csökken. Ez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés